”Har sagt åt honom att tona ner det där”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

När Stina Nilsson hoppade av längdlandslaget avslöjades ett stort missnöje.

Den nyblivna skidskytten välkomnar stormen.

– Det är jättebra för åkarna att det ventileras och att åkarna kommer till tals, säger hon. 

Stina Nilssons byte till skidskytte slog ner som en bomb. Samma dag som nyheten kom ut berättade stjärnan för Sportbladet att oroligheterna i längdlandslaget gjort beslutet enklare. 

– Det har absolut varit ett turbulent år. Men det är glädjen som har styrt mig till skidskyttet, inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sa hon då.

”Jättefint välkomnande”

Expressen kunde sedan avslöja ett utbrett missnöje bland åkarna mot bland annat träningsupplägget. Det ska ha gått så långt att flera aktiva övervägt att lämna landslaget.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det är jättebra för åkarna att det ventileras och att åkarna kommer till tals, säger Nilsson.

Stina Nilsson under skidskytteträning.
Foto: Per Danielsson / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson under skidskytteträning.

Tror du att det hade kommit fram även om du inte öppnat dörren?

– Ja, det tror jag att det hade gjort ändå.

Under tisdagen meddelade skidskytteförbundet att Nilsson nu är en del av landslaget. Hon har fått en utvecklingsplats och kommer att ha ett specialupplägg för att satsa mot OS 2022.

– Det känns jättekul. Jag har fått ett jättefint välkomnande av alla i skidskyttelandslaget och skidskyttevärlden så jag är jättepeppad, säger Nilsson och fortsätter: 

– Det blev lite större uppståndelse än jag hade trott. Men det har bara varit positivt och pepp och folk som har sagt att det måste börja kolla på skidskytte så det är superkul.

Hur reagerade dina gamla lagkamrater i längdlandslaget? 

– De var nog mestadels chockade. Men också lyckönskningar. Ebba (Andersson) åkte runt bara någon dag innan och skojade om att det var karriärbyte på gång. Jag tänkte ”du har ingen aning om vad du säger”. Men de förstod tids nog.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Stina Nilsson och skidskyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

”Inte den stabilaste skytten”

Nilsson har imponerat stort på skidskyttetränaren Jean-Marc Chabloz. Schweizaren, som numer är ny tränare i det svenska landslaget, har fått en ”wow-känsla” av Nilsson.

– Jag har sagt åt honom att tona ner det där. Absolut att jag har gjort jättemycket framsteg och jag tycker att det är himla kul att skjuta och vissa gånger går det jättebra, men det går också jättedåligt andra gånger. Jag är inte den stabilaste skytten och det finns mycket tid att kapa. Men när det väl går bra är det så kul och den känslan vill jag känna oftare. 

Känner du själv att du har talang? 

– Jag kan inte värdera sådant, det går ju inte. Jag ser ju bara alla stjärnor bredvid och tänker ”ni skjuter så jäkla mycket snabbare”. Då känner jag mig inte som en talang.

När Nilsson bestämde sig för att satsa på skidskytte kontaktade hon Chabloz efter ett tips från skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij. Då hade Nilsson ingen aning om att schweizaren skulle bli ny tränare för skidskyttelandslaget.

– Nej, jag visste inte det. Men det känns ju extremt bra. Toppen.

Nilssons första tävling ser ut att bli skidskytte-SM på rullskidor i augusti. Sedan är förhoppningen att vi får se henne i världscupen under vintern.

– Jag har ingen aning om hur utvecklingskurvan kommer att gå. Men man vet aldrig...

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN