”Att det skrivs om ens egen kropp är tufft”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I Landskampen berättar Marit Björgen om rubrikerna som satt spår.

Rubrikerna som handlade om hennes kropp. Något de svenska åkarna känner igen sig i och förstår.

– Det är inte alls samma diskussion kring herrar och deras utseende. Oavsett om det är kroppar eller utseende överlag, säger Linn Svahn till Sportbladet.

Det är i tv-programmet Landskampen, som sänds i TV4 senare i vinter under namnet Sverige-Norge, som Marit Björgen vittnar om hur jobbigt det var att se rubrikerna som ifrågasatte hennes kropp och utseende.

– Att se rubriker som undrar "Hur är det möjligt för en kvinna att ha så stora muskler? Vad har hon gjort för att få det? Vad har hon gjort under barndomen?" Att det blir skrivet om ens egen kropp. Det är tufft, säger Björgen i programmet.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

”Skickar signaler till yngre”

Charlotte Kalla håller med sin forna rival och varnar för att den typen av rubriker leder till osunda ideal.

– Ja, det skickar signaler till yngre. Det blir som en galen vinkling. Det känns som att det ofta blir större fokus på kvinnokroppar än vad det är på den manliga kroppen. Det blir skevt, säger Kalla.

Frida Karlsson, som är en av de svenska åkarna i årets upplaga av tv-programmet ”Landskampen”, var en av de som satt runt bordet när Björgen berättade.

– Det är klart att man inte vill bli bedömd på hur man ser ut. Det är ingen som går till någon som inte är elitidrottare och bedömer dens utseende eller kropp men bara för att vi är elitidrottskvinnor ska vi få en bedömning, säger hon till Sportbladet.

Välkomnar debatten

De svenska åkarna menar att kroppsfixering och kränkande beteende är ett utbrett problem. Ett problem som de gärna lyfter då kroppen är deras arbetsredskap.

– Det är ändå lite av det unika i vår sport att man behöver så mycket olika egenskaper. Man behöver styrka, man behöver vara uthållig och man behöver vara snabb… Man måste sätta tekniken, man måste ha det mentala. Kropparna i längdskidor varierar otroligt. Du kan vara lång, du kan vara kort. Man kan vara muskulös eller lite tunnare, säger Frida Karlsson.

Foto: BILDBYRÅN

– Oavsett om det är de fysiska egenskaperna eller vilken träningsväg man väljer att vandra så är det många vägar som leder till framgång. Det gäller att hitta sin egen linje och framförallt välja det och följa den, säger Kalla.

”Bäst före datumet har gått ut”

Sprintstjärnan Linn Svahn håller med och reagerar starkt när hon hör Björgens vittnesmål.

– Det finns en helt annan kultur att bedöma kvinnors utseende och det är jag starkt emot. Att hon säger ifrån och säger att hon har upplevt det är ju bara en bekräftelse på att det är så det är och det är inte annorlunda i skidsporten mot övriga världen. Det är bara tråkigt att det är så det är. Bäst före datumet för det har gått ut. Vi är väl lite längre fram än att bedöma kvinnors utseende? Hon är en oerhört stark skidåkare, oerhört stark idrottare. Hon är den bästa vinterolympiern någonsin. Det borde vara det som är fokus. Hon ÄR oerhört stark. Det är det fokus borde vara. Inte att hon ser muskulös ut, säger Svahn till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE