Rysare när Sverige vann nytt EM-guld

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Lag Hasselborg försvarade sitt EM-guld – efter en riktig rysare.

Sverige vände och vann med matchens sista sten.

– Herregud vilken match, säger Anna Hasselborg i SVT.

Lag Edin satte guldglans på lördagen redan vid lunchtid när Sverige tog herrguldet efter en överkörning av Schweiz. Det blev betydligt tuffare för Lag Hasselborg att försvara sin EM-titel på hemmaplan i Helsingborg. 

Finalen mot Skottland blev en poängsnål historia från start. Efter sex av tio omgångar hade Sverige ledningen med 3-2 men skottarna hade fördel av sista sten.

Sjunde omgången blev poänglös innan Sverige hamnade under stor press i åttonde omgången där Skottland såg ut att gå mot två poäng och ledning inför avslutningen. Men man lyckades inte ligga kvar efter sista utslagningen så man fick nöja sig med en pinne. 

– Den är de inte nöjda med, det lättade miner från de svenska tjejerna där, säger SVT:s expert Eva Lund. 

Sverige såg sedan ut att kunna gå mot ett avgörande i nionde omgången men när man hade läge att ta två eller tre poäng gick Anna Hasselborgs sista sten i guarden och i stället snodde Skottland till sig en 4-3-ledning inför sista ordinarie omgång. 

”Får rysningar”

Där stod Sara McManus för ett praktslag med en dubbel utslagning med svenska lagets femte sten och skaffade Sverige ett tempo för två poäng. 

– Vilket slag! Det är njutbart, perfekt!, säger Eva Lund. 

I sista stenen låg allt i Anna Hasselborgs händer och då plockade hon fram spelet som gett laget både EM och OS-guld tidigare. Hon slog bort den skotska bästa stenen, blev kvar själv och kunde knipa två poäng.

– Jag gjorde en liknande i sjätte omgången så jag hade en bra idé om hur isen skulle vara och Sara skippade den perfekt. Det var perfekt, säger Anna Hasselborg i SVT.

Hasselborg hyllades även av motståndarskippern.

– Det är svårt att svälja, men vilket fantastiskt slag för att vinna mästerskapet, säger Eva Muirhead i SVT.

Det är tredje gången Sverige lyckas ta dubbla guld på herr- och damsidan, de tidigare var 1977 och 2001.

– Nu är förbannelsen bruten, vi kan vinna vid samma mästerskap, säger Anna Hasselborg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN