Efter VM-succén – siktar på att ta hem totala världscupen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Perseus Karlström har laddat om efter VM-succén och går nu för att vinna totala världscupen – och 245 000 kronor.

– Det är bra om jag får in lite pengar så behöver inte mamma vara min finansiär, säger han.

När Sportbladet når Perseus Karlström har han precis landat på kinesisk mark. Det är elva dagar sedan hans livs största idrottsupplevelse – och fem dagar kvar till årets sista tävling i kinesiska Suzhou.

Men det handlar inte bara om en tävling som Perseus Karlström och hans motståndare ska städa av för att äntligen kunna ta semester med en praktfull bankett. För Perseus Karlström ligger segern i hela IAAF Race Walking Challenge, gångsportens motsvarighet till Diamond League, i potten.

– Jag vill gärna gå hem totalen, jag börjar känna mig återhämtad efter VM och det här en jätterolig tävling, säger han.

Tävlingen avgörs som en minitour där man tävlar tre dagar i rad, 20 km, 12 km och 12 km, där den totala tiden avgör.

– Det blir mycket taktik, sedan blir ju alla bara tröttare och tröttare. Alla känner sig skitkassa dag tre, haha.

För seger i totalen behöver Karlström vinna touren.

– I de provisoriska startlistor jag har sett är inte japanen (världscupledande VM-guldmedaljören Toshikazu Yamanishi red. anm.) med så det ser väldigt bra ut för mig.

”Alltid snålat”

En seger är så klart fylld av prestige – men också ett rejält tillskott i lönekuvertet. Vinnaren tar hem 245 000 kronor i prispengar, cirka 50 000 kronor mer än vad VM-bronset var värt och stora summor i en gångvärld där Perseus Karlström vänt på slantarna för att få satsningen att gå runt.

Och det har den ändå inte gjort.

– Jag kan inte säga att jag levt på egna tillgångar särskilt många år. Jag har fått låna pengar hemifrån så det vore bra om jag kan stå på egna ben, säger Perseus Karlström som säger att bara en seger i Suzhou skulle överträffa hans hela årsbudget.

– Jag har alltid snålat så mycket som möjligt, försökt bo gratis hos kompisar men i år landar säkert utgifterna på minst 200 000 kronor.

Tävlingarna avgörs den 20–22 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE