Publicerad:
Uppdaterad:

Testnotan kan sänka skidnationerna

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Att kunna tävla är det första hindret.

Nästa fråga: har nationerna råd?

Nya covid 19-tester riskerar att sänka flera skidförbund ekonomiskt.

– Bara de nödvändigaste personerna får åka på världscup, säger landslagschef Anders Byström.

– Våra besparingar kommer räcka halva vintern, säger USA:s förbundskapten Chris Grover.

Världscupen i längdskidor ser på förhand ut som en promenad på slak lina. Resor till totalt 13 olika tävlingsorter kommer kräva en enorm testapparat för att inte få in smittan bland de ofta immunnedsatta längdskidåkarna.

I premiären Ruka krävs ett test innan avresa och ett på plats, i Norge kommer åkarna testas två gånger på plats.

”Kan inte vara så att bara Sverige och Norge tävlar i världscupen”

Alla PCR-test betalas av respektive förbund och kostnaderna sticker fort iväg. I Norge säger evenemangsansvarig Terje Lund att priset sannolikt hamnar på cirka 1400 svenska kronor per test.

Anders Byström.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Byström.

Miljonkostnader på en säsong

Sverige åker normalt med cirka 35 personer på världscuptävlingar med åkare, vallare och ledare inräknade. En testkostnad på 100 000 kronor – per helg.

– Det är inte alls bra i förhållande till budget. Vi har ingen budget för det utan måste verkligen se över så bara de nödvändigaste personerna åker på världscup, säger Anders Byström, landslagschef, som samtidigt har svårt att sålla bort någon.

– Vallarna är viktiga, tränarna behöver vara där och ja.. åkarna kan vi inte ta bort så det blir en stor kostnad.

Ja, i miljonklassen om inte ett billigare testförfarande godkänns under senare delen av säsongen.

När vi frågar Chris Grover, förbundskapten för USA:s landslag, om hans landslag har råd att tävla i världscupen med de här testerna kommer svaret snabbt.

– Nej. Det är det enkla svaret, säger han.

Foto: Photo: U.S. Ski & Snowboard
Chris Grover

Sverige kan rädda smånationer

Visst, man har sparat en del pengar för att man inte kunnat arrangera träningsläger men det räcker ingenstans om varje tävlingshelg ska bära extra kostnader på runt 100 000 kronor.

– Det är en riktig oro vi har. Våra besparingar kommer bara räcka halva vintern. Vi får verkligen hoppas på enklare och billigare tester framöver, säger Chris Grover.

USA och Sverige är ändå stormakter i jämförelse med många nationer på touren. Anders Byström räds att en redan segregerad skidvärld ska bli betydligt mer ojämlik på andra sidan den här säsongen.

– Det är oroväckande, vi behöver många nationer som kan lägga pengar på skidåkning i stället för tester. Det blir ännu svårare för dem nu. Vi får solidariskt försöka bidra, säger han.

Det kan vara så att Sverige går in och stöttar mindre nationer?

– Vi försöker fokusera på vårt, men får vi ett rop på hjälp måste vi se om vi kan göra något. Det kan inte vara så att bara Sverige och Norge tävlar i världscupen, då är det inte kul längre.

Kommer ni själva att skicka färre åkare?

– Nej vi kommer köra med våra kvoter så länge det är hållbart. Vi måste försöka se längre än den här säsongen. Före jul vill vi ge alla möjligheter att kvala till ett VM och så länge vi klarar det ekonomiskt så fortsätter vi, säger Anders Byström.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: