Öberg: ”Om jag får drömma mig bort så...”

Supersäsongen ska krönas med VM-succé

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Bragdguldet, Jerringpriset och etablerad i världseliten.

Det har varit en bra säsong så långt för Hanna Öberg.

Nu väntar den potentiella höjdpunkten – VM på hemmaplan i Östersund.

– Om jag får drömma mig bort så hade det varit häftigt med en medalj, säger 23-åringen i en intervju med Sportbladet.

Näsan växer på den som påstår att det senaste året har tillhört vanligheterna för Hanna Öberg.

Den 23-åriga skidskytten – som tog OS-guld och OS-silver från ingenstans i Pyeongchang 2018 – har haft ännu en storslagen säsong.

Eller vad sägs om följande:

  • Bragdguldet.

  • Jerringpriset.

  • Fem pallplatser, vara tre individuella i årets världscup.

  • EM-guld och EM-brons.

1 av 2 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det har gått väldigt bra. Jag kan inte säga någonting annat. Säsongen hittills med tävlingarna har varit väldigt bra. Jag känner en större trygghet nu i mitt tävlande. Förut kunde jag ha en tendens att hetsa upp mig och gå tankarna i förväg, men det känns som att jag fått ordning på det nu, säger Öberg själv till Sportbladet i en lång intervju.

Men säsongen kan fortfarande toppas – hemma-VM i Östersund väntar runt hörnet.

– Hemma-VM kommer vara något speciellt. Jag ser verkligen framemot att få uppleva publikstödet och jag hoppas att det ska ge mig positiv energi under hela mästerskapet.

Ökad press

Men med stora segrar och fina priser kommer också höga förväntningar. Den kanske största skillnaden jämfört med OS för ett år sedan är att Öberg nu är välkänd hos det svenska folket. Då, i Sydkorea, gick hon in i mästerskapet helt utan yttre förhoppningar – det gör hon inte den här gången.

1 av 2 | Foto: Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN

I samband med Idrottsgalan i år sa den förra skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg att hon tror att en ljus framtid väntar 23-åringen från Piteå.

– Hanna är på en hög nivå nu och har förbättrat sin lägstanivå. Hon kan alltid vara med däruppe i toppen. Jag tror vi kommer få se mycket av henne framöver. Hon är verkligen bäst när det gäller, sa Forsberg.

Öberg själv vill undvika att tala i resultattermer.

Känner du att pressen har ökat på dig?

– Jag tänker som så att i slutändan gör jag det här för min skull. Jag försöker göra det så bra som möjligt. Det kommer alltid finnas folk som har förväntningar och förhoppningar, det är inget man kommer ifrån. Det är något som jag är medveten om. Men det enda jag kan göra är att fokusera på prestationerna.

Aldrig vunnit i världscupen

Faktum är, trots allt, att Öberg, förutom OS-guldet över 15 kilometer aldrig vunnit en världscuptävling. Den här säsongen har det blivit fyra tredjeplaceringar som bäst, samt en andraplats i stafetten i Hochfilzen.

EM-guldet i Minsk är förstås en stark prestation, men den svenska supportern ska komma ihåg att motståndet där knappast höll toppklass. De sju bästa åkarna i världscupen fanns inte med och tävlingen var IBU-cupens (cupen under världscupen) mästerskap.

Öberg tränare, frispråkige Wolfgang Pichler, stryker under att Öberg inte bör ses som en medaljfavorit.

– Hanna har aldrig vunnit en världscuptävling. Hon har goda chanser, men kommer inte gå in tävlingarna som favorit, säger Pichler.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Själv verkar Öberg ta det hela med någorlunda ro.

– Framförallt är det prestationerna jag tänker på. Jag vill göra mina bästa lopp för säsongen. Det är det jag kan påverka, säger hon, innan det blir tyst för en kort stund, och hon tillägger:

– Men om jag får drömma mig bort så... är det klart att det hade varit häftigt med en medalj runt halsen. Men det är så mycket som ska stämma då.

Omtyckt av folket

Att 23-åringen kommer stöttas, såväl på plats som hemifrån tv-sofforna, är ingen vild gissning. Efter att hon vunnit Bragdguldet tog hon också hem Radiosportens Jerringpris – ett pris som röstas fram av det svenska folket.

– Att vinna Bragdguldet och Jerringpriset har varit helt fantastiskt. Jag är ju så klart väldigt nöjd med hur det varit så långt, säger hon men återkommer snabbt till tävlandet:

– Det viktigaste är att jag känner att jag blivit en bättre skidskytt.

Med bara några dagar kvar till mästerskapets första tävling – mixstafetten – känner Öberg att uppladdningen varit bra.

– Efter världscuptävlingarna i Antholtz vi har mestadels varit hemma och tränat i Östersund, med EM i Minsk som undantag. Uppladdningen känns lik den vi hade inför OS och jag litar på att planen ska fungera så att vi är formtoppade när det kör igång, säger Öberg.

I OS blev det guld.

Trots det så är förhoppningarna blygsamma inför VM. Men en medalj skulle sitta fint.

Om Hanna Öberg får drömma sig bort, vill säga.

 

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE