Testar snökanoner – för att rädda liv

Desperata åtgärden inför sommar-OS i Tokyo

Av:

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Roland Schlager / Getty Images Europe

Runt 60 personer har hittills dött av hettan i Japan i år.

För att förhindra olyckor på sommar-OS 2020 ska arrangörerna i veckan testa en udda lösning:

Snökanoner.

35 grader låter varmt. Adderar du 90 procents luftfuktighet så får du ett klimat som för de flesta är hiskeligt att vistas i. Tänk då att utöva elitidrott eller trängas på en läktare i ett par timmar i solgasset.

Så ser verkligheten ut att bli på OS i Tokyo nästa sommar.

”Publik kommer vara utsatt”

– Det kommer att bli ganska tufft om man inte är förberedd. Nu ska vi inte måla upp fan på väggen, jag tror inte att någon idrottare kommer att dö, för de är så vältränade. Men publik, journalister och ledare, de kommer att vara utsatta, sa SOK:s sportchef Henrik Forsberg till DN förra veckan.

Det handlar bokstavligen om att rädda liv. Hittills har omkring 60 personer dött av värmen i Japan, varav en ska ha varit en byggarbetare på en blivande OS-anläggning. Uppemot 100 000 japaner vårdades på sjukhusen för värmeslag och dylika åkommor 2018.

Ska se hur effektivt det är

Henrik Forsberg befinner sig i Tokyo, där ett märkvärdigt experiment ska utföras under en OS-förberedande tävling näsa veckoslut. För att bekämpa hettan ska snökanoner forslas dit och spruta konstsnö över läktarna. Experimentet kommer börja småskaligt, med ett ton snö per dag.

– Vi har inte definitivt beslutat om vi ska använda det här systemet nästa år på OS, men vi vill testa för att se hur effektivt det är, säger en talesperson för arrangörerna enligt Inside The Games.

Publicerad:

LÄS VIDARE