Navy Seal fördömer virala klippen

Använde Kaepernicktröja under hundattack

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Colin Kaepernick blev både hyllad och sågad när han knäböjde under nationalsången.

Nu visar bilder hur Navy Seals hundar tränas med en man iklädd NFL-spelarens tröja.

”Det är oförenligt med våra värderingar”, skriver den amerikanska flottans specialförband och fördömer klippen.

I videoklippen syns det hur en man attackeras av totalt fem militärhundar. Övningen utspelar sig vid Navy Seals museum i Fort Pierce, Florida.

Det anmärkningsvärda?

Mannen som utsätts för hundattacken är iklädd en San Francisco 49ers-tröja med Colin Kaepernicks namn och nummer på ryggen.

I ett annat klipp trycker soldater med dragna vapen ner mannen på marken.
Foto: Navy seals
I ett annat klipp trycker soldater med dragna vapen ner mannen på marken.

”Undersöker händelsen”

Videoklippen, som första gången publicerades i januari 2019, lades upp med texten:

”Colin Kaepernicks ersättare Josh attackeras av fem Navy Seal-hundar för att han inte stod upp under nationalsången vid Navy Seals museuminsamling.”.

– Åh... jag kommer stå upp, säger mannen medan övriga deltagare skrattar till.

Nu har videoklippen börjat florera på nytt. I och med det har den amerikanska flottans specialförband valt att gå ut och fördöma händelsen.

”Det inneboende meddelandet i videoklippet är helt oförenligt med Naval Special Warfares och den amerikanska flottans värderingar och etos. Vi undersöker händelsen fullt ut, och de första indikationerna är att flottans personal som deltog i denna oberoende aktivitet inte var i tjänst”, skriver specialförbandet Naval Special Warfare Command i ett uttalande som Navy Seals publicerat på sin Twitter.

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Colin Kaepernick (mitten).

Blev utfryst

Inför en match 2016 valde NFL-stjärnan Colin Kaepernick, 32, att knäböja under nationalsången för att protestera mot rasismen och polisvåldet afroamerikaner utsätts för. Efter den uppmärksammade händelsen blev quarterbacken utfryst ur ligan och fick inget förlängt kontrakt med 49ers.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta och färgade människor. För mig är detta större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt andra hållet, sa Kaepernick i en intervju 2016.

Publicerad:

LÄS VIDARE