Efter värmekaoset – nu vill IOK flytta maraton och gång

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Löpare och gångare kollapsade en efter en under friidrotts-VM i Doha.

Chockbilder som fått IOK att tänka om gällande OS nästa år.

Nu får Perseus Karlström jaga OS-guld i Sapporo i stället för Tokyo, meddelar IOK i ett pressmeddelande.

– Spontant känns det tråkigt, säger Karlström

Perseus Karlström visste knappt hur han tagit sig de sista två kilometerna mot mål i sitt medaljlopp på friidrotts-VM:s 20 kilometer gång.

– I slutet av loppet hade jag en kroppstemperatur på 40,9 grader. Det är en extremt hög temperatur. Feber brukar ligga runt 39 och om man är uppe i 40 är det riktigt illa. Och jag hade alltså i princip 41 grader... Så det var inte konstigt att huvudet kokade över, sa Karlström som också tappade fem kilo vätska under de knappa 90 minuterna loppet pågick.

Ännu värre var scenerna under damernas maraton en vecka tidigare. Cecilia Norrbom var en av cirka 30 löpare som bröt. Efteråt möttes hon av skräckscener i sjukhustältet.

Flyttar starten på andra grenar

– Det låg tjejer på alla britsar där inne och skakade. På slutet kom det en kanadensiska (Sasha Gollish red. anm.) som nästan såg död ut. Hon var medvetslös och fick dropp, det kändes otäckt, sa hon till Sportbladet.

Bilder som gjorde att IAAF fick skarp kritik – och idrottarna att frukta OS nästa år i Tokyo där temperaturerna väntas vara liknande och fuktigheten också på extrema nivåer.

Nu meddelar IOK att man agerar. I ett pressmeddelande berättar man att man nu planerar att flytta OS maraton och gångdistanser till Sapporo – drygt 800 kilometer norr om Tokyo. En flytt som sänker snittemperaturen med sex grader enligt OS-organisationen.

”Tappar sitt nationsstöd”

Men när Sportbladet når Perseus Karlström är han mer besviken än lättad.

– Rent prestationsmässigt skulle det nog vara bra för min del, de mindre killarna har ett övertag i värmen eftersom jag producerar mer värme. Men rent spontant känns det tråkigt, säger han.

Du hade hellre sett tuffare förhållanden och vara en del av OS-känslan i Tokyo?

– Ja, absolut. Framför allt när man tänker på åskådarna. Det lär säkert vara mycket japaner där oavsett men tänker man svenskar som kommer vara i Tokyo och följa OS är det kanske en person som vill resa tur och retur 160 mil när det pågår tävlingar i Tokyo. Man tappar sitt nationsstöd, säger han.

– Jag ser det som en del av tjusningen att man måste anpassa sig till förhållandena. Det såg vi i Doha, de som förberedde sig bäst klarade förhållandena bäst.

Iskorven får minskad betydelse?

– Ja, så kommer det att bli, säger VM-bronsmedaljören.

Friidrottens förbundskapten Karin Torneklint är däremot nöjd med beslutet.

– Det känns klokt. VM var lite obehagligt när folk kollapsade, aktivas hälsa måste gå först. Sen förstår jag absolut aktiva som vill vara en del av OS-upplevelsen i Tokyo men måste jag välja tycker jag ändå riskerna är för stora.

Övriga grenar blir kvar i OS-staden men man flyttar start för löpgrenar över 5 000 meter och och cykelloppen till senare på eftermiddagen än vad som var planerat.

Definitivt beslut fattas vid en kongress i Tokyo den 30 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE