F1 startar med två lopp i Österrike i juli

Säsongsstarten bekräftas av Red Bull

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

F1 startar säsongen i juli.

Med två lopp i Österrike.

– Målet är att starta säsongen i Österrike 3–5 juli, bekräftar Chase Carey, chef för Formel 1.

F1 har ännu inte presenterat någon officiell kalender för 2020, men bekräftar att säsongen startar i Österrike. Något Sportbladet skrev redan i fredags.

Efter premiären på Spielberg, Red Bulls egen anläggning, kommer serien att fortsätta i Europa under juli, augusti och början av september, för att sedan flytta vidare österut. Under september är det tänkt att genomföra tävlingar i Asien och därefter flytta vidare till USA och Sydamerika, skriver F1 i ett pressmeddelande. Målsättningen är att genomföra upp till 18 lopp under 2020.

– Målet är att kunna genomföra mellan 15 och 18 deltävlingar innan vi traditionsenligt avslutar säsongen i Abu Dhabi, säger F1:s chef Chase Carey.

Två lopp i Österrike

För att kunna genomföra VM-premiären har F1 tillsammans med de tio stallen utarbetat ett koncept där mindre än 2 000 personer får komma in på området. Varken fans eller media tillåts närvara vid premiären, dessutom måste samtliga medarbetare ha testats negativt innan de anländer till premiären i Österrike.

– Testet kommer att genomföras i England eller organiseras av stallen, alla ska ha med sig ett negativt testresultat när de kommer till premiären, sa Red Bulls motorsportkonsulent Helmut Marko till österrikisk radio i fredags.

Enligt Ö3 uppfyller banan i Spielberg redan nu alla officiella krav och enligt Marko är en andra våg av covid-19-pandemin det enda som skulle kunna hindra en VM-premiär i Österrike.

Publik till hösten

Årets VM skulle ha genomfört sin premiär i Australien den 15 mars, men säsongen har ännu inte startat. Enligt den ursprungliga planen skulle ett lopp ha avgjorts i Österrike, men enligt Marko blir det nu två deltävlingar i Österrike den 5 och 12 juli innan F1 tävlar vidare i Storbritannien. Det har ryktats om att även Silverstone kan arrangera fler än ett lopp.

– Det pågår samtal med flera europeiska arrangörer, säger Marko till radiokanalen.

Under måndagen meddelade FIA att planen är att inleda säsongen i Europa utan publik, men att sedan tillåta fansen att se loppen på plats under hösten.

– Vi kommer att presentera vår nya kalender så snart som vi kan, meddelar Chase Carey i ett pressmeddelande.

– Det är många frågor kvar att lösa, så att teamen och våra partner kan arbeta i de olika länderna. Hälsa och säkerhet för alla inblandade kommer även fortsättningen att vara högsta prioritet .

Foto: Mark Thompson / Getty Images Europe
Publicerad:

LÄS VIDARE