”Vet inte om vi tagit rätt beslut”

Av:

Publicerad:

Fotbollen har börjat komma igång på sina håll i Europa. 

Nu vill SOK:s ordförande Gunilla Lindberg att idrotten i Sverige öppnar upp. 

– Jag vet inte om vi har tagit rätt beslut, säger hon i SVT. 

Gunilla Lindberg.
Foto: Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN
Gunilla Lindberg.

Coronapandemin har lamslagit stora delar av världen. De senaste månaderna har i stort sett all sport varit inställd, men nu börjar idrotten öppna upp.

Bundesliga är igång, La liga har fått grönt ljus och såväl NBA som NHL planerar för en omstart. 

Men i Sverige har fotbollen ännu inte fått klartecken. Nu vill IOK-ledamoten och SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg att idrotten öppnar upp. 

– Jag tror att man måste göra det. Idrotten i sig är inte smittbärande. Jag brukar tänka det när jag åker förbi vissa uteserveringar där folk i princip sitter i knät på varandra, är det här så mycket bättre än att kunna gå och kolla på en idrottstävling under kontrollerade former? Jag vet inte. Jag vet inte om vi har tagit rätt beslut för idrotten, säger hon i SVT:s helgstudion.

”Räcker inte”

Lindberg hade gärna sett att idrotten redan var igång. 

– Man kanske kunde ha mer regler som man har för restaurangerna. Man tar in hälften av antalet åskådare och distansen vi lärt oss hålla. Det känns som att vi måste komma igång nu. 

– Det låter inte som att alla inser hur viktig idrotten är. 

Regeringen har gett 500 miljoner kronor i stöd till idrotten under coronapandemin, men Lindberg tycker inte att det är tillräckligt.

– Vi har fått bidrag från regeringen, men det räcker ju inte på långa vis för att täcka alla de här kostnaderna. Det är säkert en hel del klubbar som kommer gå i konkurs, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE