”Illusion” tros ha orsakat kraschen

”Piloten visste inte upp och ner”

Av:

Publicerad:

Piloten trodde att han körde uppåt.

I själva verket var helikoptern på väg rakt ner i en bergig sluttning.

Det framkommer i utredningen om helikopterkraschen som orsakade Kobe Bryants död.

Den 1 700 sidor långa rapporten som nu offentliggjorts kommer från USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB. I den får man veta att piloten Ara Zobayan av allt att döma varit förvirrad av den täta dimma som låg i luften över Calabasas, Kalifornien den 26 januari.

När flygledningen undrade vad som försiggick sa Zobayan:

– Klättrar till 4 000 (fot).

I själva verket tappade helikoptern då 100 meter höjd på 14 sekunder innan den sedan, i en hastighet av 286 kilometer i timmen, kraschade rakt ner i marken.

Ändrade tid

Termen ”somatogravic illusion” används i rapporten. Det innebär att det skapas en förvirring då man – i det här fallet på grund av dimma – inte har någon horisont eller några referenspunkter att förhålla sig till. Att piloten helt enkelt inte visste vad som var upp och ner.

I rapporten framgår också att Kobe Bryant så sent som kvällen innan bett sin personliga assistent Cate Brady tidigarelägga flighten med 45 minuter.

– Kobe ville hinna se en till basketmatch. Jag ändrade avgången vid 18 eller 19 kvällen innan. Helikoptern skulle ha lyft klockan 09.45, men det flyttades till 09.00, säger Brady.

”Ser okej ut”

Helikoptern lyfte till slut klockan 09.06. Strax innan klockan 10.00 kraschade den. I utredningen framgår att dimman var på väg att börja lätta vid 10-snåret.

På morgonen hade Kobe, hans chaufförer och piloten Ara sms:at varandra och diskuterat väderläget.

Klockan 07.30 skrev Ara att vädret ”ser okej ut”.

Samtliga nio personer ombord dog i kraschen. Kobe Bryant, 41, och hans 13-åriga dotter Gianna var två av dödsoffren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN