Jordan startar Nascar-team – rekryterar Wallace

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Michael Jordan ger sig in i Nascar för mångfaldens skull.

Basketlegendaren har köpt ett nytt team och rekryterat racingseriens enda svarta förare, och tillika, antirasistkämpen Bubba Wallace.

"Jag ser det här som en chans att utbilda en ny publik och öppna flera möjligheter för svarta människor inom racing", säger Jordan i ett uttalande.

Michael Jordan anses vara världens genom tiderna största basketspelare. Men han har även gjort sig ett namn utanför planen.

Som en av tidernas mest säljbara idrottare har han bland annat varit ansiktet bakom Nikes Air Jordan-skor som lanserades redan 1984.

Han är dessutom mångårig huvudägare för NBA-laget Charlotte Hornets, och hans förmögenhet värderas till över två miljarder dollar – närmare 17,5 miljarder kronor.

Nu ger sig basketlegendaren in i en annan del av idrottsvärlden – nämligen Nascar.

Michael Jordan är ägare av NBA-laget Charlotte Hornets – och nu även ett Nascar-stall. Arkivbild.
Foto: Chuck Burton/AP/TT
Michael Jordan är ägare av NBA-laget Charlotte Hornets – och nu även ett Nascar-stall. Arkivbild.

Startar nytt racingteam

Jordan meddelar nu att han startar upp ett nytt team i den amerikanska Nascarserien tillsammans med stjärnföraren Denny Hamlin.

Därmed blir Jordan den första svarta huvudägaren av ett Nascarstall sedan 1973, och han hoppas att initiativet ska locka en bredare publik till Nascar.

"Historiskt så har Nascar haft det svårt med mångfald och det har funnits få svarta ägare. Tajmingen verkade perfekt då Nascar utvecklas och välkomnar sociala förändringar allt mer. Som tillägg till mitt senaste engagemang och mina donationer för att slåss mot systematisk rasism så ser jag det här som en chans att utbilda en ny publik och öppna för flera möjligheter för svarta människor inom racing", säger Jordan i ett uttalande enligt AFP.

Men det är inte bara att starta ett nytt stall. Man måste också rekrytera förare, och för firma Jordan-Hamlin fanns bara ett alternativ.

Rekryterade seriens enda svarta förare

”Att besluta oss för förare var enkelt – det klart det ska vara Bubba Wallace”, twittrar delägare Hamlin.

Wallace som är den enda svarta föraren i Nascarserien och som varit starkt drivande i kampen mot rasism, inte minst efter George Floyds uppmärksammade dödsfall i våras.

Han har bland annat krävt Nascar att förbjuda Amerikas konfedererade staters flagga i samband med racen och väckte i somras stor uppståndelse när han i sitt garage fann vad han trodde var ett hot i form av en utplacerad snara.

Publicerad:

LÄS VIDARE