Regeringens uppdrag till FHM för att tillåta fler evenemang

Av:

Publicerad:

Publikrestriktionerna på max 50 personer har legat fast.

Men nu ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över möjligheten till fler undantag från gällande regler.

– Regeringen vill så snart det är möjligt lätta på de nuvarande restriktionerna, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i ett pressmeddelande.

Flera gångar har idrottsrörelsen hoppats på lättnader i publikrestriktionerna men fått nedslående besked om att 50-personersgränsen ligger kvar.

Nu meddelar dock regeringen att man gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skapa ett mer flexibelt sätt att hantera förbuden.

– Vi måste begränsa smittspridningen, men restriktionerna ska inte vara mer ingripande än vad som behövs och inte heller pågå under längre tid än vad som är nödvändigt. Regeringen vill så snart det är möjligt lätta på de nuvarande restriktionerna, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Amanda Lind

Besked 1 november

Vidare i pressmeddelandet står det:

”Uppdraget omfattar såväl den generella begränsningen för det högsta antalet tillåtna deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som nya och gällande undantag från den generella begränsningen”

Beskedet kan bli ett lyckokast för framför allt utomhusidrotter och motionsevenemang där avståndet kan vara stora mellan deltagarna.

– Äntligen. Det har gått två veckor sedan regeringen först nämnde att detta skulle ske. Idrotter, föreningar och arrangörer drabbas hårdare och hårdare för varje dag som går. I dag kan inte lopp eller tävlingar med fler än 50 deltagare arrangeras fast tävlingsområdet är 9 mil mellan Sälen och Mora eller 30 mil runt Vättern, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

En första redovisning av det här uppdraget ska göras av Folkhälsomyndigheten 1 november därefter den 1 december. Sedan är tanken att restriktionerna ska kunna komma att uppdateras varannan månad från och med 15 januari.

RF meddelar också att man har ett möte inplanerat med inrikesminister Mikael Damberg 21 oktober gällande undantag från inreseförbudet för utländska elitidrottare, tränare och funktionärer.

Publicerad: