”Grovt överskattat Stinas möjligheter”

Tv-profilen skeptisk till stjärnans byte

Av:

Publicerad:

Stina Nilsson har debuterat som skidskytt.

Nu ifrågasätts hajpen av Elisabet Höglund.

”Det räcker inte att ha skjutit några älgar på hösten för att bli en bra skidskytt”, skriver den före detta elitcyklisten och tv-profilen på sin blogg.

Stina Nilsson chockade svensk vintersport när hon i våras tillkännagav att hon lämnar längdskidåkningen bakom sig för att skola om till skidskytt.

I helgen som gick gjorde hon sina allra första tävlingslopp. Då var uppståndelsen enorm. Rekordmycket media fanns på plats vid tävlingarna på Idre fjäll och SVT sände för första gången.

Hur det gick? Sisådär…

En -insats i lördagens sprint följdes upp med en 27:e plats i söndagens kortdistans där hon sköt tio (!) bom på 20 skott.

”Grovt överskattat”

Nu tycker tv-profilen Elisabet Höglund det är dags att skruva ner hajpen kring Stina Nilsson som skidskytt.

”Jag anser att de flesta sportjournalisterna i Sverige har grovt överskattat Stina Nilssons möjligheter att snabbt bli en lysande skidskytt. Även om man som Stina har radat upp seger efter seger, guldmedalj efter guldmedalj, i längdsprint, så är denna gren väsensskild från skidskytte, som inte bara är en sport utan två”, skriver Höglund, som själv ett förflutet som elitcyklist och ett brinnande intresse för vintersport.

Elisabet Höglund och Stina Nilsson.
Foto: BILDBYRÅN
Elisabet Höglund och Stina Nilsson.

”Orka härda ut”

I söndagens lopp hade Stina Nilsson sjätte bästa åktid. Fem åkare var alltså snabbare än den förra OS- och VM-medaljören i spåren. Elisabet Höglund är inte förvånad eftersom hon ser Stina som en renodlad sprintspecialist. Hon är desto mer oroad över skyttet.

”Stina Nilsson kan kanske bli en duktig skidskytt, men för henne gäller det att orka härda ut under alla år av hård skytteträning och alltför många bommar som krävs för att bli en skidskytt i världsklass. Hon är långt ifrån denna position idag. Det var inte så enkelt som många trodde. Jag hoppas att hon orkar härda ut. Än så länge lever hon på sin fantastiska vilja och glittrande entusiasm. Hon ler även när hon skjuter tio bom. Men ler hon om fyra år när kulorna fortfarande inte hamnar där de ska på skjutvallen?”, skriver Höglund.

”Så här jag funkar”

När Sportbladet pratade med Stina Nilsson själv efter söndagens misslyckade lopp kände hon ingen större besvikelse. Hon var snarare lättad över att svenska folket nu fått se vad hon faktiskt håller för nivå i sin nya sport.

– Dagens lopp speglar ganska bra hur mitt skidskytte är just nu. Och det är så det kommer vara. Det kommer gå upp och ner. Jag är inte lika stabil som de allra bästa. Det är nog bra att visa svenska folket att det är så här jag funkar just nu, sa hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE