Avslöjar: Blågults ex-målvakt till tyska landslaget

Av:

Publicerad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Mattias Andersson lämnar Österrike för Tyskland.

Sportbladet kan avslöja att ex-landslagsstjärnan i handboll blir ansvarig för supermakten Tysklands hela målvaktssatsning.

– Jag har spelat 17 år i Tyskland, så det känns verkligen stort att få den här möjligheten, säger han till Sportbladet.

Mattias Andersson slutade i det svenska landslaget efter OS 2016.

Två år senare lade handbollsmålvakten sin suspensoar på hyllan helt när han tackade för sig efter ligaguldet med Flensburg och totalt 17 år i Bundesliga.

41-åringen flyttade då hem till Ystad med familjen och blev målvaktstränare såväl i sina forna klubbar Ystads IF och Kiel som det österrikiska landslaget.

Nu kan Sportbladet avslöja att Andersson får ett riktigt prestigeuppdrag.

”Känns stort”

Efter EM i januari, där Österrike är en av tre hemmanationer ihop med Norge och Sverige, lämnar han uppdraget i alplandet för att i stället bli ansvarig målvaktstränare i det tyska förbundet (DHB).

Han blir ansvarig för hela den tyska målvaktsutbildningen – herr, dam och ungdom.

– Jag är väldigt stolt. DHB är ett av de största handbollsförbunden i världen. Jag har spelat 17 år i Tyskland, så det känns verkligen stort att få den här möjligheten, säger han till Sportbladet.

Fortsätter i Ystad och Kiel

Andersson kommer också att ansvara för en grupp målvakter, både före detta och aktiva, som ska hjälpa honom att utbilda målvakter och tränare i hela förbundet.

Vad ska du tillföra?

– Kunskap och struktur. Tyskland har genom åren haft många bra målvakter, utan att ha någon riktig grund eller utbildning. Det ska vi försöka ändra på nu.

Han har avtal med både Ystads IF och Kiel över nästa säsong.

– Målsättningen är att fortsätta med det, men vi får se hur allting passar ihop. Jag kommer i alla fall att bo kvar i Ystad, säger han.

Publicerad: