”Fegt att dela på Bragdguldet”

Juryn övervägde att dela priset till Öberg och Duplantis

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Sensationellt OS-guld och silver i Pyeongchang.

Nu får Hanna Öberg ännu en medalj till sitt prisskåp – Svenska Dagbladets bragdguld.

– Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris, säger Hanna Öberg.

Hanna Öberg vann guld och silver på OS i Pyeongchang. Nu har hon också fått Bragdguldet. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SVD/TT
Hanna Öberg vann guld och silver på OS i Pyeongchang. Nu har hon också fått Bragdguldet. Arkivbild.

Skidskytten Hanna Öberg får 2018 års Bragdguld, och blir därmed den andra skidskytten genom tiderna (Helena Jonsson (Ekholm) den första 2009) att föräras med en bragdmedalj.

– Det är jättestort. Det är ett jättefint pris, jag vet inte om man kan få ett mycket finare pris för det jag har gjort. Det känns verkligen jättehäftigt, säger Hanna Öberg, med en blombukett i famnen, i en tv-intervju med Svenska Dagbladet från slovenska Pokljuka, där det svenska skidskyttelaget befinner sig för världscupstävlingar.

– Det är lite svårt att greppa. Det är ett jättestort och fint pris och att jag ska få det… Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan.

Hyllar laget

Den 23-åriga skidskytten gick från okänd till känd på några timmar för den svenska idrottspubliken när hon sensationellt vann OS-guld på vinter-OS i Pyeongchang tidigare i år.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp. Jag har aldrig åkt så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett enda tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var verkligen något extra för mig, säger Öberg när hon minns tillbaka till den där dagen i Sydkorea.

Förutom det individuella guldet i distans så var även Öberg en bidragande orsak till OS-silvret i stafetten.

Just laginsatsen är något hon framhäver i sin bragdintervju.

– Jag tror att det (laget) betyder nästan allt. Att vi som lag kunde prestera så himla bra. Det här är inte bara mitt pris utan det är hela landslagets. Utan dem hade jag inte kunnat ta det här OS-guldet.

"Höll på länge"

Nu kan hon alltså även addera Bragdguldet till sin prissamling.

Den senaste medaljen på hennes meritlista är dock långt ifrån lika överraskande som OS-medaljerna, då hennes namn var ett av de flitigt förekommande i förhandstipsen inför juryns tillkännagivande.

Ett annat namn som det spekulerades kring var stavhopparen Armand Duplantis, som tog EM-guld i stavhopp och klarade drömgränsen sex meter i somras.

Svenska Dagbladets Anders Lindblad, sekreterare i juryn, medger att valet inte var lätt.

– Det var ganska tufft. Vi höll på ganska länge, säger Lindblad, som också avslöjar att just Duplantis var en av de som var närmast att hota Öberg under juryns överläggningar.

"Fegt att dela"

I slutändan kokade det dock ner till att Hanna Öberg inte bara utförde sin idrottsliga bragd i ett OS, utan att hon dessutom gjorde det på nytt med en stark stafettsträcka.

TT: Vad det på tal att dela guldet?

– Vi pratade lite om det men det tyckte vi ganska snabbt att det är fegt. Senaste gången var 1987, säger Lindblad och fortsätter:

– Det är ingen enkel sak att ta fram en vinnare. Men det är vår uppgift och då fegar vi inte, vi väljer en.

Priset delas ut på Idrottsgalan i Globen den 21 januari.

Publicerad: