SOK:s verksamhetschef: ”Det är en tragisk händelse”

”En blixt från klar himmel”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Brottaren Jenny Fransson har testat positivt för dopning och är satt på ”timeout” från den svenska OS-truppen.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK), ser det som en tragisk händelse.

– Det är en väldigt allvarlig situation. Att detta skulle hända henne är något som låg väldigt långt borta, säger han.

Det svenska OS-hoppet Jenny Fransson, 32, har lämnat ett positivt a-prov för det otillåtna ämnet metyltestosteron, en anabol steroid. I en intervju med Dagens Nyheter säger hon att den enda förklaringen hon kan hitta är att någon har saboterat för henne.

– Vi sa att vi hoppas och tror att Jennys historia stämmer. Det kommer att visa sig med b-provet och analyser de närmaste dagarna. Det kan vara ett misstag och då är det tragiskt på ett sätt om det inte är ett misstag är det tragiskt på ett annat sätt, säger Peter Reinebo.

När det kommer till Franssons teori om ett sabotage vill inte Reinebo kommentera.

– Den får stå för Jenny. Misstag kan ske på flera olika sätt och som sagt, det kan vara ett misstag och det kan vara ett läge där det inte är det, utredningen kommer att visa det.

En bra bild av Fransson

Fransson berättade även att hon inte tror att hon har några fiender som skulle vilja sabotera för henne.

– Man kan ha fiender som man inte vet om. Vår bild är att Jennys personlighet gör att hon inte har speciellt många fiender, säger Reinebo.

SOK fick reda på dopningstestet under måndagen och valde då att ta bort Fransson ur den svenska OS-truppen och från SOK:s topp och talang-program, i väntan på att b-provet ska analyseras.

Ett självklart beslut, enligt Peter Reinebo.

– Så har vi gjort vid tidigare lägen där det har varit dopingförseelser. Det är en timeout och det innebär att när vi vet mer så tar vi nästa steg, säger han.

Du har varit verksamhetschef ett tag nu, har du varit med om att någon frias efter ett b-prov?

– Det är väldigt ovanligt. Det har förekommit men väldigt sällan.

Ser det som dubbelt tragiskt

Enligt uppgift ska B-provet analyseras nästa vecka och när det kommer tillbaka kan det bli tuffa konsekvenser.

– Om B-provet kommer tillbaka positivt och andra delar av utredningen visar att det blir en kraftig påföljd så kommer inte Jenny att kunna starta i OS och då är det naturligt att vi tar steget fullt ut gällande hennes plats i topp och talang och OS-truppen, säger Reinebo.

Hur hårt slag är det för den svenska OS-truppen?

– Ett hårt slag för Jenny i första hand och för brottning i andra hand. Det är klart att det är negativt för svensk idrott och för OS-truppen. Det är en tragisk händelse.

Reinebo berättar att han ser det som dubbelt tragiskt.

– Det är fallet i sig men också bilden av Jenny. Vi har jobbat med henne i väldigt många år. Både som olympier men också som engagerad för olympiska värderingar i ungdomsaktiviteter och så. Att detta skulle hända henne är något som låg väldigt långt borta. En blixt från klar himmel, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE