Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: Det blir en gyllene kvadrupel

Publicerad:
Uppdaterad:

GLASGOW. Tack för hjälpen, Pernille Blume, men den behövdes inte.

Sarah Sjöström är redan bäst, det här var som att ge henne simfötter.

Nu talar precis allt för en gyllene kvadrupel.

I går kom Sarah Sjöström in i pressområdet. Hundra ögonpar poppade ur sina hålor, armhår restes, fingrar låtsades skriva vidare i genomskinliga charader.

Inget var som vanligt fast Sarah var som vanligt.

EM:s största stjärna svepte med blicken. Där. Hon hälsade på en reporter och föreslog en närliggande soffgrupp för intervjun.

Helt sjukt, tänkte jag.

Helt sjukt att det inte känns särskilt sjukt.

En svensk är bäst i världen på simning och det får sina proportioner av nationaliteterna som aspirerar på platsen. Katinka Hosszu är hela Ungerns serietidningshjälte. Katie Ledecky är amerikansk nationalidol, Rikako Ikee ett av de största hemmahoppen i Tokyo 2020. Årsbästalistorna toppas av Danmark, Jamaica, Storbritannien, Australien, Ryssland. När min kår skriver att Henke är kung av New York eller att Kalla är en världsstjärna är det inte falskt, men man kan tillägga att nåja, i vissa kvarter, i vår värld.

Har bara sig själv att lita till

Sarah är stor på riktigt. Och hon skiter i att spela på det. 24-åringen tränar i Eriksdalsbadet bredvid 85-årige Olof, peppar yngre simmare på mästerskapen och är för en reporter lättare att nå än valfri målfjuttare i herrallsvenskan. Hon sitter inte bara ner för intervjuer under EM utan söker själv upp frågeställaren inne i journalisternas bikupa.

Hittills har hon två EM-guld här i Glasgow. Kvar är distanserna med hennes mäktigaste världsrekord: 24,43 på 50 fjäril och 51,71 på 100 frisim. Final i morgon och på torsdag.

Tar Sarah en gyllene kvadrupel är det inte första gången i svensk simhistoria, Lasse Frölander har gjort det en gång och Therese Alshammar fem, men då är lagkapper inräknade. I ett oroväckande svagt svenskt landslag har Sjöström bara sig själv att lita till om det ska bli medaljer.

Beskrev sig som en val

Med det skrivet.

Sarah Sjöström är svårläs och hennes hjärna verkar sända på dubbla frekvenser, den förlåtande kanal 1 och den krävande kanal 2. Så det är svårt att riktigt förstå vilka krav hon ställer på sig själv.

Inför EM hette det att målet var fyra årsbästan, att andras tider är bortom hennes påverkan, och det är ju snygga ord – som ingen tror på. Utan guld hade hon blivit förbannad. Utan fyrtal kommer hon inte klaga, men besvikelsen kommer att ryka ur öronen. Det räckte att bli tvåa i morgonens försök på 100 meter fritt, på en tid i paritet med andra tävlingar i år, för att hon skulle baissa sig själv. Tungt som tusan. Jag var som en val. Jag vet inte varför. Och så vändningen, kanal 1, när jag frågade om hon var orolig:

– Nej, inte alls. Vad ska jag oroa mig för? Har du några exempel?

I morse kunde jag ge några, som att Sjöström har exceptionellt bra kroppskännedom. Kallar hon sig val är hon en val. Efter att ha sett semin är varningsflaggorna bortblåsta från sina stänger, för där flög hon fram till tangerat mästerskapsrekord. Detta medan den enda riktiga guldrivalen stod för en märklig insats.

Pernille Blume gasade på i 50 meter som om livet hängde på förstasträckan. Framme vid kaklet voltvände hon inte, utan snurrade i sidled och sköt ifrån med benen, så som motionärer gör. På hemgången var all fart borta och finalchansen grusad.

Urkorkat i vilket fall

Hon verkade i en förvirrad sekund ha glömt bort hur lång distansen var. Själv kallar hon det för ett medvetet experiment, vilket i mina öron låter ännu underligare. Var det ett taskigt försök att slå världsrekord på 50 meter (hon var tre tiondelar från det) och ändå orka i mål?

Urkorkat i så fall. En toppsimmare som saknar individuella EM-guld ger bort sin stora chans. Det är... häpnadsväckande. Det är lika dumt som att komma till start med flytpuffar på armarna.

EM avslutas på torsdag men Sarah Sjöström hade kunnat dra till flygplatsen i dag och vara stolt över sin insats. Guld 30 och 31 innebär att hon snart är ikapp de 37 som Therese Alshammar samlade ihop under två decennier. Mer troligt är att hon simmar två finaler, och att hon i dem är så mycket rappare i simningen att småmissar i detaljerna inte kan stoppa henne från titlarna.

Så oavsett om du har fyra guld som mål eller inte, Sarah, så lutar det här bara åt ett håll.

Du kommer ha med dig fyra guldmedaljer hem från Skottland.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE