Andersson tar kontakt "framöver" med Zlatan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Zlatan Ibrahimovic öppnar för en återkomst i landslaget och förbundskaptenen Janne Andersson är beredd att ta kontakt. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Zlatan Ibrahimovic öppnar för en återkomst i landslaget och förbundskaptenen Janne Andersson är beredd att ta kontakt. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic säger att han saknar landslaget – och vill att Janne Andersson hör av sig.

Det lär ske.

"Det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver", säger förbundskaptenen.

I samband med att Ibrahimovic i går fick Guldbollen för tolfte gången sade han i en intervju med Aftonbladet att han "saknar landslaget" och att 39-åringen kan tänka sig en comeback.

Förbehållet från hans sida är Janne Andersson personligen hör av sig och frågar om han vill vara med.

– Jag hade svarat... Ge mig tid, jag ska tänka på det. Men det måste komma från honom. För om han tror att jag är ett "störobjekt" – då är jag inte intresserad. Om han tror att jag kan bidra med något – då kommer jag att tänka på det, sade Ibrahimovic till Aftonbladet.

Öppnar för dialog

Andersson kommenterar i dag utspelet i ett uttalande – och öppnar för en diskussion om framtiden med Ibrahimovic.

"Jag har läst intervjun med Zlatan nu på morgonen. Först och främst är det roligt att han saknar landslaget. Vad gäller frågan om spel i landslaget uppfattar jag det som att Zlatan nu uttalar sig på ett sätt han inte gjort tidigare. Det gör att det känns naturligt att vi har någon form av kontakt framöver för att diskutera saken närmare, nästa samling är först i mars så det finns gott om tid för det."

För landslagets del väntar VM-kval i mars. Den 7 december lottas kvalet och då avgörs det om Sverige hamnar i en fem- eller sexlagsgrupp. Det avgör om det blir två eller tre kvalmatcher när landslagssäsongen drar i gång.

Anderssons positiva uttalanden om "någon form av kontakt" är en islossning i relationen mellan honom och Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna, som valde att sluta i landslaget 2016.

Varit konsekvent

Zlatan Ibrahimovic sista – eller måhända senaste – landskamp var EM-förlusten mot Belgien i Nice i juni 2016.

Andersson har konsekvent hävdat att han behandlar Ibrahimovic efter samma måttstock som alla andra spelare som deklarerat att de avslutat sina landslagskarriärer.

Hållningen är och har varit att den som ändrar sig får höra av sig till honom. Så sent som i måndags svarade förbundskaptenen på frågan om en eventuell återkomst i landslaget för Ibrahimovic.

– Det som krävs är att han själv vill vara med. Han har sagt tydligt till mig redan 2016 att han inte vill vara med. Och som jag har sagt tidigare – jag har respekterat det under de här åren.

Riktat hårda ord

De senaste fyra åren har Zlatan Ibrahimovic haft åtskilliga synpunkter på Andersson och landslaget. I några fall har han gått så långt som att insinuera att Andersson är rasist och inkompetent. Förbundskaptenen har generellt valt att ligga lågt.

I stället har han lovordat spelaren Zlatan Ibrahimovic. Så sent som i måndags, inför utdelningen av Guldbollen, sade han om Zlatans prestationer i Milan:

– Det är oerhört, oerhört imponerande och han är en väldigt stor idrottsman. Han är vår i särklass bästa spelare genom tiderna. Det är fantastiskt det han presterar. Det är bara att lyfta på hatten och säga grattis till hans prestation.

Publicerad: