Smakstart i EM – trots Falcks missräkning

Av:

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Per Hällström
Mattias Falck inledde lag-EM i bordtennis med en vinst och en förlust mot Ungern.

Sverige fick en smakstart på lag-EM i bordtennis och inledde med vinst på både dam- och herrsidan.

Detta trots ett mycket oväntat nederlag för svenske VM-silvermedaljören Mattias Falck.

Damerna besegrade Turkiet med 3–0 i matcher innan Sverige avfärdade Ungern med 3–1.

Turkiet blev en munsbit för de svenska bordtennisdamerna i lag-EM i franska Nantes.

Sverige vann med klara 3–0.

Det öppnar för en direkt gruppfinal mot Polen i morgon.

– Det var en bra genomförd match av alla, sade John Wall i sin debutmatch som landslagscoach.

Linda Bergström, som tagit stora kliv på världsrankningen, öppnade med en stabil vinst mot Sibel Altinkaya och gav därmed de övriga i laget bästa förutsättningar.

Källberg avgjorde

Det var bara i tredje set som Bergström slarvade bort.

– Jag tappade lite i aggressivitet men i fjärde varierade jag spelet bättre och då blev det enkelt.

Matilda Ekholm spelade lite ängsligt inledningsvis men när hon ökade tempot var hon överlägsen. Christina Källberg fullbordade den svenska segern även om motståndaren tvingade henne till skiljeset.

I torsdagens match väntar Polen i ett direkt avgörande möte om en kvartsfinalplats.

Skrällde mot svenske världsnian

Även de svenska herrarna inledde, utan skadade Sverigetvåan Kristian Karlsson, EM med seger och kunde – trots en oväntad förlust för årets VM-finalist Mattias Falck – vinna mot Ungern med 3–1 i matcher.

Jon Persson inledde mötet med att besegra Adam Szudi med 3–1 i set innan det var Falcks tur att kliva in i handlingarna. Men det blev alltså ingen vidare start på mästerskapet för den svenske världsnian som överraskande föll med 1–3 mot 89-rankade Bence Majoros.

– Jag har mött honom tidigare och förlorade mot honom senast. Jag hade problem med hans serve och i backhandduellerna var han bättre, säger Falck.

Sverige, som är nummer två på den europeiska lagrankningen, levde trots detta upp till favoritskapet och återtog ledningen efter att 17-årige Truls Möregårdh briljerat i sin match.

– Även om det är nervöst intalade jag mig att gå in och njuta av situationen. Det kändes bra matchen igenom, säger Möregårdh som vann med 3–1 i set mot Tamas Lakatos.

Falck missnöjd

I den sista matchen tog Mattias Falck till slut revansch på sig själv och avgjorde mötet, även om det satt långt inne, genom att vinna mot Adam Szudi med 3–2 i set.

– Jag var inte tillräckligt aggressiv och spelade alldeles för långsamt. Det går inte att ge någon extra tid, då förlorar man bollen. Jag hade för dåliga returer i dag och de måste bli mycket bättre i morgon, säger Falck missnöjt.

Härnäst, på torsdag, ställs Sverige i en gruppfinal mot Rumänien som också vann med 3–1 mot Ungern i sin öppningsmatch. Förutsättningarna för avancemang är tuffa. Det krävs vinst för att gå till kvartsfinal, annars är lag-EM slut för den här gången.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN