H65 Höör nobbas plats i Champions League

Av:

Publicerad:
Ola Månsson, tränare i H65 Höör, hade hoppats på en plats i Champions League. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ola Månsson, tränare i H65 Höör, hade hoppats på en plats i Champions League. Arkivbild.

Etta i handbollsligans grundserie – men nobbade i Champions League.

Nu ställer sig H65 Höörs tränare frågande till Europeiska handbollsförbundets uttagningskriterier.

– Det heter ju Champions League – ska man inte ha med champions då? säger Ola Månsson till TT.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) presenterade på midsommarafton vilka handbollslag som kommer att vara med i Champions League till kommande säsong.

I både damernas och herrarnas turnering har man till säsongen 2020–2021 valt att ta bort kvalet och istället infört två grupper om åtta lag.

För damerna är nio av dessa lag från de nio högst rankade ligorna i Europa. Sverige kommer först på tionde plats – vilket får konsekvensen att H65 Höör hamnar utanför Champions League.

– Det är klart att vi hoppades på att vara med. Vi hade en förhoppning, säger lagets tränare Ola Månsson.

Liten hall

Trots att Skånelaget vann grundserien, innan SM-slutspelet ställdes in i mars till följd av coronapandemin, så går resterande sju platser i Champions League till andra klubbar.

Dessa väljs ut av EHF efter ett antal kriterier, både sportsliga och kommersiella. Lagen får själva ansöka om att få vara med.

– Det hänger säkert ihop med att vi inte har så stor hall. Vi är ju ingen storklubb, vi råkar bara vara bra på handboll, säger Månsson och fortsätter:

– När vi såg vilka andra lag som ansökt insåg vi att det skulle bli svårt. Ett lag som CSKA Moskva till exempel, som kom trea i ryska ligan, har ju en helt annan publik och andra ekonomiska förutsättningar. Men de har ju aldrig spelat i Europa över huvud taget.

"Kan man diskutera..."

TT: Är ni besvikna över att EHF väljer bort er på grund av de här premisserna?

– Vi visste ju om de här premisserna, men sen kan man ju undra om man ska ha de här premisserna. Champions League – ska man inte ha champions då?

– Sverige är rankat som Europas tionde bästa liga och kommer inte ha något lag i Champions League och kommer inte ha någon möjlighet till det. Det kan man ju diskutera. Men eftersom premisserna såg ut som de gjorde när vi sökte är det ingen besvikelse på det viset, säger Månsson.

På herrsidan är tio lag direktkvalificerade efter samma system som på damsidan. Sex lag får sedan ansöka om de resterade platserna – vilket inga svenska lag har valt att göra.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN