Han är mest omskrivna idrottsprofilen 2020

Av:

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Luca Bruno/AP/TT
Zlatan Ibrahimovic är tillbaka som nummer ett på listan över Sveriges mest omskrivna idrottspersonligheter. Arkivbild.

Vad har en staty, en investering i Hammarby, ett positivt coronatest – och en stor succé i Milan gemensamt?

Jo, allt har bidragit till att Zlatan Ibrahimovic återigen är den mest omskrivna svenska idrottsprofilen i media.

– Han är ständigt aktuell, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever.

Låt oss börja med det självklara:

Den pågående pandemin har haft stor inverkan på årets lista över de mest omskrivna idrottsprofilerna i svensk media. Corona eller covid-19 har omnämnts i var fjärde sportartikel under 2020.

– Det har varit ett speciellt år, säger Jenny Wikstrand, medieanalytiker på Retriever, företaget som sammanställer statistiken över hur ofta svenska idrottsprofiler nämns i svensk redaktionell media.

– Två travkuskar tar plats på topp 20, det är rätt talande att det är så. I och med att travsporten har rullat på trots coronan har de fått många artiklar.

Statyn bidrog

Men varken Björn Goop, Daniel Redén, eller någon annan rår på Zlatan Ibrahimovic på listan som Retriever tar fram i samarbete med TT Nyhetsbyrån. Superstjärnan är tillbaka på förstaplatsen, efter att de två senaste åren petats ned av först fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson (2018) och sedan skidstjärnan Charlotte Kalla (2019).

Efter det har han hunnit med att gå upp i topp i den italienska skytteligan, skada låret och – så sent som i går kväll – bli utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare för tolfte gången.

– Zlatan har en förmåga att vara aktuell på så många olika sätt, säger Wikstrand.

Under året har Ibrahimovic, vid sidan av succéåterkomsten till Milan, även varit i ropet på grund av statyn som föreställer honom, hans investering i Hammarby, diverse utspel på sociala medier och hans positiva coronatest. Under mätperioden publicerades det 24 372 artiklar om den 39-årige superstjärnan, vilket är nästan 11 000 fler än hans notering förra året.

– Statyn bidrog mycket, det blev många artiklar om den. Och även kontroversen när han klev in i Hammarby. Det är en förklaring till varför han är mest omskriven. En stor del av artiklarna är inte kopplade till det rent fotbollsmässiga, även om det så klart ändå hänger ihop, säger Wikstrand.

– Man kan jämföra med Kosovare Asllani förra året, som då kom högt upp på listan eftersom hon engagerade sig i jämställdhet och annat runt omkring fotbollen. Det gav många artiklar då.

All pr är bra pr brukar man ju säga. Men gäller det i fallet Zlatan Ibrahimovic, som toppat listan otroliga nio gånger sedan mätningarna började 2010? Jenny Wikstrand kan inte svara på om all publicitet enbart är till gagn för honom, men en sak är i varje fall säker.

– Hans varumärke är otroligt starkt. Även om det blev känslomässigt för många när han gick in som ägare i Hammarby.

"Osynliga" Lind topp tio

Ny på listan i år är Amanda Lind (mp). Kultur- och idrottsministern tar sig in på tionde plats, före stjärnor som Daniel Ståhl, Stina Nilsson och Dejan Kulusevski. Lind har under årets gång ofta anklagats för att vara osynlig i debatten om hur idrotten påverkas av coronapandemin.

– Osynlig är hon inte. Om man tittar på listan över mest omskrivna ministrar är hon sexa, före till exempel Morgan Johansson. Hon är mer synlig än vad Alice Bah Kuhnke var 2018. Men frågan är ju hur aktiv hon är. I artiklarna är hon ofta reaktiv och säger exempelvis att hon ska återkomma med svar på olika frågor, så då upplevs hon kanske som lite mer av en statist.

Kalla bästa kvinna

Förra året toppades alltså listan av Charlotte Kalla, samtidigt som Kosovare Asllani, Hanna Öberg, Hedvid Lindahl, Ebba Andersson och Nilla Fischer också parkerade på topp tio. I år är Kalla bästa kvinna på tredje plats.

– Könsuppdelningen har blivit underordnad coronapandemin, kan man säga, säger Jenny Wikstrand.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis är raketen på årets lista med ett hopp från 33:e till fjärde plats.

Publicerad: