Avhopp till SD väcker ilska i Moderaterna

Publicerad:

Politik. Moderaternas riksdagsledamot Patrick Reslow hoppar över till Sverigedemokraterna. Det är en missräkning för partiledaren Anna Kinberg Batra i ett redan pressat läge.

M uppmanar Reslow att lämna sin riksdagsplats medan SD jublar.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, vill att Reslow lämnar sin plats i riksdagen efter avhoppet. Han är ju vald för att företräda M, framhåller hon.

– Det vore rättvist och ärligt och rakryggat att meddela väljarna och ta konsekvenserna av det och lämna riksdagsplatsen, säger Polfjärd.

M:s ordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman anser att Reslow som valts in på ett Skånemandat för M har en "moralisk skyldighet" att lämna platsen så att en annan moderat kan ta den.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid den borgerliga tankesmedjan Timbro säger att det finns ett symbolvärde i att en riksdagsledamot går över till SD. Och SD kan drömma om att denne relativt okände ledamot följs av fler. Avhoppet är en prestigeförlust för partiledaren Anna Kinberg Batra och M, men inte så mycket mer.

Dålig nyhet

– Däremot är det ytterligare en dålig nyhet för partiet i ett läge då man tappar väljare till SD och har svaga opinionssiffror, säger Johansson Heinö.

Vare sig Jessica Polfjärd eller Lars-Ingvar Ljungman säger sig vara oroliga för att fler ska följa Reslows exempel.

– Nej, jag ser inte några fler tendenser till avhopp, säger Polfjärd, men vare sig hon eller någon annan i partiledningen fick någon förvarning av Reslow.

Patrik Reslow, som nu bryter med M efter 34 år som medlem, har inga planer på att lämna riksdagen. Från och med nu arbetar han för SD:s politik.

– Jag hoppas att jag ska kunna företräda de väljare som lämnat M, men som sverigedemokrat, säger Reslow som hävdar att han funderat på att byta till SD ända sedan decemberöverenskommelsen slöts vid jul 2014.

Han anser inte att Alliansen och M driver någon egentlig opposition mot regeringen.

Väldigt nöjda

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof är mycket nöjda med "det stora tillskottet" och hoppas att fler ska komma efter. När SD själva har sparkat ut riksdagsledamöter har SD begärt att reglerna ska ändras så att en ledamot som blivit vilde eller bytt parti måste lämna till någon annan från det parti han eller hon valdes in för. Det kräver de inte nu, dock.

– Jag är skeptisk till att partierna inte har mer inflytande över mandaten, men nu är läget som det är, säger Åkesson och tycker att Reslow har valt en "fullt rimlig" linje. Det är upp till honom att bestämma om han ska vara kvar i riksdagen, enligt SD-ledaren.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att det inte är första gången i historien som någon byter parti.

– Men jag tycker samtidigt att det är ett litet kvitto på det Moderaterna har gett sig in på, att normalisera Sverigedemokraterna litet till. Och för Sverigedemokraternas del är det uppenbart att de gärna vill tvätta bort den stämpel som de har, den bakgrund som de har. Det är ett parti med nazistiska rötter, det är ett rasistiskt parti, säger Löfven till TT.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN