Publicerad:
Uppdaterad:

Fem månader viks till pappan i nya föräldraförsäkringen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring.

Enligt utredarna ska totalt fem månader reserveras per förälder.

En tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.

– Vi kommer nu att sätta oss in i det här förslaget mer i detalj, säger Annika Strandhäll.

I dag tar socialminister Annika Strandhäll emot förslag om en mer modern föräldraförsäkring. Enligt regeringen har den nuvarande blivit föråldrad.

Enligt utredarens förslag ska totalt fem månader reserveras för varje förälder. En tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.

– Fem månader, totalt 151 dagar, reserveras för vardera föräldern, berättar utredaren Lars Arrhenius vid en pressträff där förslagen presenteras.

Lägstanivån slopas

Han föreslår också att de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå ska slopas.

"Ersättningen för lägstanivådagarna är så låg att den i många fall inte fungerar som ersättning för förlorad arbetsinkomst. Föräldraförsäkringen ger därmed inte alla föräldrar reella ekonomiska möjligheter att vårda sina barn under de 90 dagarna som lägstanivån omfattar" står det i utredningen.

Dessutom ska föräldraförsäkringen anpassas bättre till olika familjekonstellationer. Utredningen föreslår att en förälders sambo ska likställas med en förälder, utan krav på att föräldern och sambon ska ha varit gifta eller ska ha eller haft barn tillsammans. Man ska också lättare kunna lämna över rätt till föräldrapenning till en person som varken är barnets förälder eller likställd med en förälder.

”Årets julbok”

– Jag ser fram emot att njuta av denna utredning som årets julbok, för min del, säger Annika Strandhäll.

– Föräldraförsäkringen är en mycket viktig del av den svenska modellen som har byggt vårt land så framgångsrikt. Därför är det centralt att försäkringen utvecklas i takt med samhället. Nu ser jag fram mot att sätta mig in i detaljerna och remittera utredningens förslag, säger socialminister Annika Strandhäll.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: