Sexåring svårt nedkyld efter iskallt bad – föräldrarna frias

av

KRIM

Den sexåriga flickans kroppstemperatur var nere i 26,8 grader och hon hade slutat andas.

Hennes mamma och styvpappa åtalades för att ha tvingat henne sitta i ett badkar med iskallt vatten.

Nu har domen kommit: de frias för det misstänkta tvångsbadandet.

Men styvpappan döms för grov fridskränkning för tidigare händelser till fängelse i ett och ett halvt år.

Händelsen inträffade på en ort i Uppland i vintras. Det var mamman som ringde 112:

– Min dotter badade, snälla, kan jag få en ambulans, hon andas inte.

– Hon liksom gurglar, det verkar som om hon svalt vatten eller något, jag vet inte.

Flickan var medvetslös när ambulansen kom. Hennes hjärta hade också slutat slå. Med hjälp av adrenalin och upprepade behandlingar med defibrillator kunde hon räddas. På sjukhuset konstaterades att barnets kroppstemperatur var endast 26,8 grader.

Händelsen rubricerades först som ett drunkningstillbud. Men två och en halv månad senare häktades föräldrarna, då man misstänkte att deras versioner inte stämde.

Att flickan själv utsatt sig frivilligt för bad i iskallt vatten bedömde åklagaren som osannolikt och paret åtalades för synnerligen grov misshandel.

Några vittnen som sett vad som hänt fanns inte och de båda föräldrarna nekade till brott. Flickan själv sa att hon inget mindes.

Styvpappan döms och utvisas

I dag meddelades domen i Uppsala tingsrätt.

Båda frikänns för tvångsbadandet i iskallt vatten, som rubricerats som synnerligen grov misshandel:

– När det gäller åtalet om synnerligen grov misshandel har vi kunnat konstatera att det inte lagts fram någon mera konkret utredning som kunnat bringa klarhet i vad som egentligen hände när flickan badade i hemmet den 20 december förra året, säger chefsrådmannen Johan Rosén, enligt ett pressmeddelande från domstolen.

Tingsrätten har dock dömt den åtalade styvpappan för grov fridskränkning under perioden oktober 2016 till december 2017. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader samt utvisning med ett återreseförbud om fem år. Mannen ska dessutom betala skadestånd till styvdottern.

– Den åtalade har erkänt de gärningar som enligt åklagaren utgör den grova fridskränkningen. Tingsrätten har kunnat konstatera att hans erkännanden i väsentliga delar får stöd av vad styvdottern berättat och därför dömt honom för grov fridskränkning i enlighet med hans erkännanden, säger Johan Rosén, enligt pressmeddelandet.

Mamman frikändes på båda åtalspunkterna, då tingsrätten anser att det inte är tillräckligt bevisat att hon var medveten om styvpappans bestraffningar.

Dagens tre rubriker 7 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppland

Brott