Mejla

Robert Aschberg

Lita på vetenskap i stället för stolliga konspirationsteorier

Publicerad:
Uppdaterad:

När coronaviruset sprider sig vaknar mängder av självutnämnda experter, bluffmakare och bedragare.

   Det sprids stolliga konspirationsteorier på löpande band:

   Viruset skapades som vapen för biologisk krigföring. Viruset uppstod när en kinesisk kvinna åt fladdermussoppa. Viruset uppstod i USA. Judarna har spritt det för att manipulera börserna. Bulgariens premiärminister har en aura som skyddar honom mot sjukdomen. Det kostar 30 000 kronor att testa sig. Bill och Melinda Gates ligger bakom alltihop. Att sniffa kokain eller dricka blekmedel hjälper. Rödvin och franska cigaretter ger skyddande effekt.

   Via sociala medier får dumheterna vingar och sprids tusenfalt snabbare än covid-19 självt.

Deepak Chopra är en av de som sprider stolliga teorier om viruset, skriver Robert Aschberg.
Foto: Denis Poroy / TT NYHETSBYRÅN
Deepak Chopra är en av de som sprider stolliga teorier om viruset, skriver Robert Aschberg.

   De vanliga vaccinmotståndarna har gått igång. Mer än 50 000 anhängare av så kallat silvervatten, som innehåller extremt små mängder nanopartiklar av silver, kör hårt på en svensk Facebooksida.

   I USA sitter tv-evangelisten Jim Bakker - tidigare dömd för bedrägerier i stor skala - och säljer silvervatten för 125 dollar flaskan. I hans program medverkar en “naturopatisk doktor” som påstår att vätskan botar sjukdomen på tolv timmar.

På ett officiellt foto från Vita Huset har vicepresident Pence samlat sin arbetsgrupp mot viruset. De femton männen och två kvinnorna sänker sina huvuden i bön.

   I Iran har minst 44 människor dött och hundratals lagts in på sjukhus på grund av dålig hembränd sprit, sedan ett rykte spridits om läkekraften hos alkohol.

   I Ryssland annonseras jäst hästmjölk, plastarmband, “kinesisk buljong”, bärnstensvatten, gröna krukväxter, “heligt” vatten som ska skydda mot viruset och en  katt för 600 000 kronor, som “behandlar okända sjukdomar, särskilt coronavirus”.

   Svamlets mästare Deepak Chopra vill också vara med. I det här läget råder han alla att meditera för att minska “mängden information” i kroppen. “Man ska aktivera generna som minskar inflammation...Allt fysiskt är en del av vår projicerade kollektiva medvetenhet...Smärta är en erfarenhet i medvetenhet”. Och så vidare med mera hokus pokus. 

   Enligt Chopra kan man ta vad som helst som man tror hjälper mot sjukdomen, eftersom det finns en “30-procentig chans att det fungerar som placebo”. 

   Alla botemedel är förstås bra. Om de botar. 

   Men det tycks inte finnas några som helst vetenskapliga belägg för att de hemkokta recepten skulle fungera.

   Myndigheterna i Sverige har kanske varit senfärdiga. Experterna har haft olika svar på viktiga frågor, rimligen för att det inte finns säkra uppgifter om den nya sjukdomen och virusets egenskaper.

   Ändå bör det vara självklart att lita på det som faktiskt existerar av vetenskap och beprövad erfarenhet.


En klackspark

  • Akutsjukvården var i omvittnad kris redan före coronaepidemin. Vilket den högst ansvariga i Stockholm, finansregionrådet Iréne Svenonius, tar med en klackspark. Om intensivvårdsplatserna säger hon: “Jag har inte sett statistiken, men vi ska ha den blandning av vårdplatser som behövs.” (DN 11/3).

Hej läkare!

  • Nu vill nätläkarföretagen skära pipor i vassen. Ett okänt antal läkare fick det här sms:et häromdagen: “Hej X, vill du arbeta hemifrån via digital läkartjänst? Nu söker vi omgående läkare till digital läkartjänst som kan arbeta med nattpass. Du får intro och hjälp med utrustning för arbete hemifrån. Svara på detta SMS eller ring Y/Z så berättar vi mer. Mvh Sverek.”

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE