Mejla

Wolfgang Hansson

Plötsligt står aborträtten på spel i presidentvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aborträtten har hittills varit nästan helt frånvarande i den amerikanska valrörelsen.

Men striden om vem som bör få utse en ny domare i Högsta domstolen ändrar på det.

President Trump hoppas det ska gynna honom men samtidigt är frågan minerad mark.

Eventuella förhoppningar som demokraterna kan ha haft om att presidenten och hans republikanska parti av anständighetsskäl skulle vänta med att utse en ny domare tills man vet vem som vunnit presidentvalet grusades snabbt.

Trots att republikanerna inför valet 2016 argumenterade för att Barack Obama inte borde få utse en ny domare med nio månader kvar till valet har de nu bytt fot och tycker det är helt ok för Trump att göra en nominering med mindre än två månader kvar till valet.

Den nya situation som uppstått genom legendaren Ruth Bader Ginsburgs död innebär att frågor som inte ägnats någon större uppmärksamhet i valrörelsen så här långt hamnar högt upp på agendan.

Dit hör aborträtten.

Ruth Bader Ginsburg blev 87 år.
Foto: TT
Ruth Bader Ginsburg blev 87 år.

Ett av Trumps vallöften förra gången var att utse domare till Högsta domstolen som är emot fri abort. När han nu får chansen att utse den tredje HD-domaren under sina första fyra år i Vita huset är det mycket som talar för att det blir en kvinna och en person som gjort sig känd för att vara "pro-life", det vill säga betona det ofödda fostrets rättigheter över kvinnans.

För många av Trumps kärnväljare är detta en mycket viktig fråga. En som ökar deras engagemang för att gå och rösta.

Spela på rädslan

På motsvarande sätt kommer demokraterna att försöka spela på rädslan hos deras väljare att Trump genom sin nominering ger sig på den fria aborträtten som existerat sedan domslutet Roe vs Wade 1973.

Även hos vissa liberala väljargrupper kommer abortfrågan att fungera som en energiinjektion för motivationen att gå och rösta på valdagen.

Därför innebär det också en risk för Donald Trump om han utser en kandidat som alltför tydligt har en anti-abort profil och som motståndarsidan kan utmåla som ett hot mot denna rättighet.

Foto: TT
USA:s president Donald Trump.

Favorittippade kandidaten Amy Coney Barrett, i dag domare i lägre instans, utmålas av liberalerna som ett hot mot aborträtten. Privat är hon "pro-life" och har sagt att hon tror att delstaternas rätt att inskränka aborträtten kommer att öka.

Ett sådant val skulle applåderas av Trumps anhängare men samtidigt öka risken för att motståndarna får vatten på sin kvarn.

Barrett anses också vara fast förankrad i det konservativa lägret när det gäller en annan kontroversiell fråga, rätten till sjukförsäkring. Med henne i HD hävdar demokraterna att risken ökar att domstolen upphäver eller ytterligare inskränker Obamas sjukvårdsreform som hela tiden varit ett rött skynke för Donald Trump.

Även om presidenten håller sitt löfte att snabbt nominerar en kandidat är det inte troligt att hen hinner bli godkänd före valet. Godkännandeprocessen som bland annat inkluderar förhör i senaten brukar tar mer än två månader. Bara lite drygt en månad återstår till valdagen den 3 november.

Risk för avhopp

Det innebär att Trump även om han skulle förlora valet kan hinna få sin kandidat godkänd innan han formellt lämnar Vita Huset runt den 20 januari nästa år. Vilket skulle vara extremt kontroversiellt i mångas men framförallt demokraternas ögon.

Paradoxalt nog är den största potentiella risken för Trump att hans egna partikamrater sätter käppar i hjulet. Hittills har två republikanska senatorer, Lisa Murkowski (Alaska) och Susan Collins (Maine) sagt att de inte vill rösta fram en ny HD-domare före presidentvalet och innan det är klart vem som sitter i Vita huset nästa fyraårsperiod.

Om ytterligare två republikanska senatorer går på den linjen har Trump inte längre den majoritet han behöver i senaten. Ett tänkbar avhoppare är Mitt Romney som var den enda republikan som på en punkt röstade för att fälla Trump i riksrättsrättegången i början av året.

Sammantaget är Trump troligen den som har mest att tjäna på den kommande striden om Högsta domstolen. Den tar bort fokus från hans hantering av coronapandemin. Allt som får väljarna att tänka på något annat gynnar Trump.

 

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE