Mejla

Malin Wollin

Publicerad:
Uppdaterad:

Varför tilläts Lamotte grisa i Studio Ett?

Publicerad:
Uppdaterad:

Studio Ett i P1 ”Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen” enligt hemsidan på Sveriges Radio.
En stor händelse var tydligen att Tim Pool kom till Sverige för att se om det Donald Trump sagt verkligen stämde.

Tim Pool intervjuas av Aftonbladets Susanna Nygren.
Foto: Krister Hansson
Tim Pool intervjuas av Aftonbladets Susanna Nygren.

Han kom fram till lite allt möjligt, bland annat att medelklassen i Chicago bor sämre än de fattigaste i Rosengård. Vad vi nu ska med den jämförelsen till? (Tycka synd om medelklassen i Chicago? Bli avundsjuka på de fattiga i Rosengård?)
Den tionde mars bjöd därför Studio Ett in journalisten Emanuel Karlsten till studion och journalisten Joakim Lamotte via länk för att diskutera Tim Pools gärning, resultat och tillvägagångssätt.

Emanuel Karlsten förklarar lugnt och sakligt att Pools nedslag inte är ett journalistiskt verk utan måste ses för vad det är, ett blogginlägg, en ögonblicksbild skildrat av en utomstående som for hem lika fort som han kom hit.

Emanuel Karlsten, till vänster, mötte Joakim Lamotte i Studio Ett.


Joakim Lamotte har träffat Pool som hastigast i SVT:s Opinion Live och kan således slå fast att
”Pool är en av de mest balanserade journalisterna han någonsin träffat.”
Lamotte går sedan vidare och attackerar en hel yrkeskår genom att påstå att journalister inte lämnar sina redaktioner, att Tim Pool har tillbringat mer tid i förorten än vad svenska journalister har gjort under hela sina yrkesverksamma liv.

Svepande påståenden, orimliga antaganden gripna i luften för att passa hans agenda.
Låter det som någon annan man vi känner och räds?
Trumpifieringen triumferar. Den triumferar eftersom idiotiska påståenden är omöjliga att bemöta.
Brottas inte med grisar. Du blir bara smutsig och grisen gillar det.
Fördumningen segrar. Men varför får den göra det i Studio Ett?

Och om ni trodde att Lamottes försurning av debatten hade nått sitt crescendo vid slakten av svenska journalister så har ni fel.
Plötsligt slår det slint fullständigt och han vevar vilt mot Emanuel Karlsten, som vid det här laget måste undra hur han hamnade i det här bisarra sammanhanget.

”Emanuel Karlsten som aldrig har gjort ett journalistiskt hantverk i hela sitt liv! Ingen jäkel har någonsin brytt sig om vad Emanuel Karlsten har gjort!” gapar Lamotte och tiden står still.

Öppen fråga till redaktionen: Vad trodde ni skulle hända när ni bjöd in Joakim Lamotte?

Emanuel Karlsten leder ibland Ring P1 och en god rutin som Studio Ett borde lånat från just det programmet är att koppla bort den inringare som börjar skrika och hetsa.

Slutligen förtjänar Emanuel Karlsten en ursäkt. Inte från Joakim Lamotte utan från den redaktion som bjöd in denna enfaldens megafon.


Att ha det lite för bra

Hur är det möjligt att vi blivit så bortskämda och invaggade i falsk trygghet (även känd som fake trygghet) att en del väljer bort mässlingsvaccin eftersom de ”fixat barnens immunförsvar hemma”?

Att ha det lite för långt

Föräldrar lever upp till två år längre än de som inte har barn, visar en ny studie från Karolinska institutet. Jag är inte forskare så jag kan dra mina egna ovetenskapliga slutsatser. Föräldrar har längre livslängd eftersom de måste försörja sina barn tills de är 40.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: