Mejla

Lena Mellin

Publicerad:
Uppdaterad:

De verkar inte vilja ha en ny utredning

De nya uppgifterna om Estonia har hanterats fumligt av regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens handläggning​ av ​uppgifterna om ett tidigare okänt hål i Estonias skrov kan, ​snällt uttryckt, ​kallas obegripligt ​fumlig.

Det framstår som om regeringen motsätter sig en ny utredning – till skillnad från Estland och Finland.

I tisdags förra veckan, sex dagar innan Dplays dokumentär med nya uppgifter om färjan Estonias förlisning 1994, träffade statsminister Stefan Löfven sin estniske kollega Jüri Ratas.

Ämnet för överläggningarna angavs vara ”säkerhetsfrågor” men ska ha handlat om dokumentärens uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias styrbordssida, över och under vattenlinjen.

Regeringen med Löfven i spetsen hade alltså god tid att förbereda sig för den förväntade uppståndelsen till följd av de nya, sensationella uppgifterna.

Skadan är belägen en tredjedel akteröver på Estonias styrbordssida och sträcker sig både över och under vattenlinjen. Här åskådliggjord i en grafik.
Foto: DPLAY
Skadan är belägen en tredjedel akteröver på Estonias styrbordssida och sträcker sig både över och under vattenlinjen. Här åskådliggjord i en grafik.
Foto: DPLAY
Skadan i Estonias skrov är fyra meter hög och 1,2 meter på bredaste punkten. Här åskådliggjord i en grafik.

Trots det kan hanteringen i bästa fall kallas för fumlig. Det har framstått som om regeringen motsätter sig en ny utredning med anledning av uppgifterna.

Estlands statsminister har redan tidigare krävt en ny teknisk utredning av vraket. Estonia var flaggad i Estland och landete har därmed en extra tyngd i den här frågan.

Både Estland och Finland har öppnat för en ny utredning med anledning av de nya uppgifterna.

– Vi har sett videomaterialet och det här kräver tydliga svar, har Estlands statsminister sagt.

Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister, vill att vraket och havsbottnen vid Estonia undersöks igen.

– Nästa steg är en officiell utredning, sade han.

Foto: Dplay/TT
Bild ur ny dokumentärserie på ett hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994.

Men Sverige har förhållit sig kallsinnigt. Ett flertal ministrar har framhållit att man visserligen tar uppgifterna på stort allvar men att man vill invänta vad expertmyndigheten, Statens haverikommission, säger om bilderna på den hittills okända, stora sprickan i skrovet.

Det är rimligt. Men tonen det sägs i kan lätt uppfattas som avfärdande snarare än medkännande. 501 av 552 svenskar ombord omkom.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark vill att regeringen förklarar hur de tänker. Inrikesminister Mikael Damberg och infrastrukturminister Tomas Eneroth har kallats till riksdagens trafikutskott för att frågas ut.

Regeringen hade knappt lagt en besvärlig fråga, utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil, till handlingarna när de nya uppgifterna om Estonia publicerades. Aktiviteten i regeringskansliet har sedan dess varit intensiv, men alltså utan särskilt positiva resultat.

En eventuell ny utredning kräver en lagändring. Det är förbjudet att vistas där, enligt lag råder gravfrid sedan 25 år tillbaka.

Estlands statsåklagare och tidigare Estoniautredare hävdar att hålet i Estonia orsakats av en svensk ubåt.

Statsminister Stefan Löfvens svar är att Sverige inte ljuger. Det får vi verkligen hoppas.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: