Mejla

Wolfgang Hansson

Tänk om Stefan Löfven skulle göra en Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är valnatten 2022. Väljarna har just levererat sin dom. En knapp men tydlig förlust för den sittande regeringen.

Men statsminister Stefan Löfven vägrar erkänna sig besegrad. Han hävdar att omfattande valfusk förekommit.

Han anklagar Moderaterna och Kristdemokraterna för att gemensamt ha organiserat fusket tillsammans med SD. Redan i månader före valet har han hävdat att enda möjligheten att han förlorar är om motståndarsidan fuskar.

När motståndarna och medierna kräver att han ska lägga fram bevis för sina anklagelser hänvisar Stefan Löfven till obekräftade uppgifter om att säckar med valsedlar försvunnit från vissa vallokaler medan okända personer levererat ifyllda valsedlar till andra.

Han hävdar vidare att döda personer har kunnat rösta och att det fuskats i stor skala med poströsterna i vissa valdistrikt.

Löfven hävdar att det i själva verket var han som vann valet "stort" och vägrar avgå.

Bevisen Löfven hänvisar till är enskilda berättelser och uppgifter i sociala medier.

– Alla vet att Moderaterna fuskade, hävdar han tvärsäkert. Det är ett bedrägeri mot de svenska väljarna.

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: LOTTE FERNVALL
Statsminister Stefan Löfven.

Löfven vänder sig emot att man ute i landets valdistrikt fortsatt räkna röster efter valdagen. Han hävdar att ett resultat måste vara klart på valnatten därefter måste man sluta räkna de röster man inte hunnits med. Utom i starka socialdemokratiska fästen där man kan få fortsätta rösträkningen.

Löfven hyr in advokaten Leif Silbersky för att leda sitt juridiska team för att få valresultatet underkänt. Samtidigt utfärdar justitieminister Morgan Johansson en belöning på tio miljoner kronor som uppmuntran till den som kliver fram och avslöjar valfusk.

Lind får sparken

Socialdemokratiska partiet vill gärna behålla makten och ställer sig som en man bakom Löfven och hävdar att han är i sin fulla rätt att ifrågasätta legaliteten i valresultatet.

Demokratiminister Amanda Lind är en av få i regeringen som uppmanar Löfven att erkänna sig besegrad. Hon får omedelbart sparken med hänvisning till att hon ingår i en konspiration mot Löfven.

Oppositionen är av förklarliga skäl upprörd. Man hänvisar till den svenska vallagen som säger att alla röster ska räknas, inklusive de poströster som kommer in dagarna efter valet men är avgivna på valdagen och att det för demokratin är viktigt att alla röster räknas.

Låter ovanstående scenario totalt osannolikt? Rent av löjligt? Fullkomligt ”over the top”?

Kanske. Men detta är precis vad som i nu händer i USA.

Anklagelser helt gripna ur luften behandlas som potentiella bevis för valfusk som måste undersökas och granskas av domstolar. Röster som enligt de olika delstaterna är helt korrekt avgivna ifrågasätts av president Donald Trump och det republikanska partiet som vill underkänna ”illegala röstsedlar”.

Foto: TT
USA:s president Donald Trump.

Det finns skillnader mellan de juridiska systemen i våra båda länder. I Sverige är det den politiskt sammansatta valnämnden som avgör eventuella anklagelser om fusk. Sverige har ingen författningsdomstol vilket gör möjligheterna att gå till domstol i en sån här fråga svårare.

”Stark drivkraft hitta på”

Men när det gäller politikernas agerande finns det inga väsentliga skillnader. Annat än att det svenska folket sannolikt skulle resa sig som en man och säga åt Löfven att sluta upp med sina dumheter och avgå. Eller?

Enligt en färsk opinionsmätning i USA från Reuters/Ipsos anser 79 procent av amerikanerna att Joe Biden vann presidentvalet. Men bland republikanska väljare är det 70 procent som tycker att valet inte var fritt och rättvist enligt en annan mätning från Politico.

Detta trots att de valansvariga för 49 delstater, både demokrater och republikaner, hävdar att något omfattande eller organiserat valfusk inte förekommit. Texas är den enda delstat som inte svarat men den republikanske viceguvernören har utfärdat en belöning på närmare tio miljoner kronor till den som kliver fram och avslöjar valfusk.

Efter valet i Sverige 2018 kom det in runt 500 anklagelser om valfusk. Nästan samtliga avfärdades av valprövningsnämnden.

– Det finns en stark mänsklig drivkraft att hitta på saker om val som inte är sanna, säger Fran LaRose, republikan och valgeneral för delstaten Ohio till New York Times. Konspirationsteorier och rykten florerar vilt. Av någon anledning göder val den här typen av mytologi.

Presidentvalets segrare Joe Biden kallar Trumps vägran att erkänna sig besegrad för pinsam. Samtidigt tror han att allting har löst sig till den 20 januari nästa år när han ska sväras in.

Låt oss hoppas att han har rätt.

Och låt oss för Sveriges skull hoppas att Stefan Löfven inte har några planer på att göra en Trump 2022 ifall han förlorar.


Av:

Publicerad: