Mejla

Wolfgang Hansson

Jordskredsseger för Biden sannolik – men...

Publicerad:
Uppdaterad:

Med tanke på vad som hände i förra presidentvalet är det fullt förståligt att ingen vill säga högt vad opinionsmätningarna faktiskt visar.

Därför gör jag det.

Det mesta pekar på en jordskredsseger för Biden.

Men minst fem skäl talar för att Trump kan vända till seger.

Ställ en Trumpanhängare inför det faktum att presidenten ligger under klart i alla opinionsmätningar och du får ett hånskratt till svar följt av den retoriska frågan "jaha, och hur korrekta var dom förra gången?".

De missvisande opinionsmätningarna från valet 2016 kastar en mörk skugga över årets val. Ingen vågar riktigt lita på dem.

Vad många glömmer är att mätningarna som förutspådde seger för demokraten Hillary Clinton visserligen var felaktiga men inte så totalt fel att det egentligen finns skäl att slänga även årets opinionsmätningar i papperskorgen.

Trump vann några vanligtvis demokratiska delstater med extremt liten marginal och blev därför president trots att Hillary Clinton hade närmare tre miljoner fler röster totalt. Det är en följd av det amerikanska valsystemet där vinnaren tar alla så kallade elektorsröster i de flesta delstaterna.

Det hade räckt att mindre än 100 000 Trumpröster i tre delstater i stället gått till Clinton så hade hon blivit president.

Foto: TT

Med mindre än en månad kvar till valet visar så gott som alla mätningar att Joe Biden är i klar ledning. Efter den första debatten med Trump har den ledningen ökat med i snitt 1,5 procentenheter. Bidens ledning i dag i de nationella mätningarna, nästan tio procentenheter, är större än den Hillary hade vid motsvarande tid 2016.

Dessutom leder Biden i majoriteten av nyckelstaterna, de som omväxlande röstar republikanskt eller demokratiskt. I snitt med nästan fem procentenheter.

Nyckelstater

Biden leder klart i Florida som Trump vann 2016. Han leder i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin som Trump alla vann med knapp marginal vid förra valet. Samtidigt som den enda nyckelstat som lutar rejält åt Trump är Texas.
Den enda rimliga slutsats man kan dra från mätningarna är att Biden om det vore val i dag sannolikt skulle ta hem en jordskredsseger.

Foto: Paul Vernon / TT NYHETSBYRÅN

Sajten FiveThirtyEight (=antalet elektorsröster i presidentvalet) med den aktade opinionsmätaren Nate Silver vid rodret har med hjälp av tillgängliga data simulerat presidentvalet 40 000 gånger. I snitt vinner Biden 83 gånger av hundra. Och han gör det med betydligt större marginal än Trump.

I normala fall hade de flesta experter ansett att valet redan är avgjort.

Men så var det de där med 2016 och Donald Trump.

Han har räknats ut otaliga gånger och ändå ruskat av sig varje motgång så det vore tjänstefel att redan teckna in hans förlust.

Trump ligger risigt till men han kan precis som förra gången vända på upploppet. Den gången var det många osäkra väljare som i sista stund bestämde sig för att lägga sin röst på fastighetsmiljardären. Den här gången är de osäkra väljarna mycket färre men Trump har andra trumfkort.

Överraskning


Han är redan president

Att en vald sittande president förlorar är mycket ovanligt. I modern tid har det bara skett två gånger, när George Bush den äldre förlorade mot Bill Clinton 1992 och när Jimmy Carter förlorade mot Ronald Reagan 1980. Att kampanja från Vita huset ger många fördelar. Trump får överlägset mer uppmärksamhet än Joe Biden.
Utmanaren

Joe Biden är ingen formidabel kandidat. Han är på gränsen till för gammal. Hans hälsa och intellektuella kapacitet ifrågasätts. Det är många som röstar mot Trump snarare än för Biden.

Kan Trump övertyga dessa väljare att han trots allt är ett bättre val har han chansen.
Opinionsmätningarna
De hade som sagt fel förra gången. De kanske har ännu mer fel den här gången även om historien sällan upprepar sig.
Ännu en överraskning

Utrymmet för den så kallade oktoberöverraskningen som brukar komma i varje val känns redan intecknat i och med Trumps coronasmitta och HD-domare Ginsburgs död. men man kan inte utesluta att det kan komma fler. Vad händer exempelvis om Joe Biden skulle bli sjuk i covid?

Trots allt är det drygt tre veckor kvar till valdagen.
Ekonomin vänder

Efter en sommar där 30 miljoner amerikaner ansökt om arbetslöshetsunderstöd så visar den amerikanska ekonomin klara tecken på återhämtning. Arbetslösheten har sjunkit kraftigt från toppen. Kan Trump övertyga väljarna att välstånd väntar runt hörnet kan momentum skifta.

Efter att nyligen ha sett bottenlaget Aston Villa slå mästarna Liverpool med 7-2 i högsta brittiska fotbollsligan känner jag att allting kan hända även i amerikansk politik.
 

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE