Mejla

Robert Aschberg

Patienter och personal berättar om en sjukvård i total kris

Publicerad:
Uppdaterad:

I min förra kolumn skrev jag om den katastrofala situationen på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, och om Sjukvårdsuppropet, som startades av vårdpersonal.

Flera hundra av dem som arbetar på olika sjukhus i regionen har skrivit skrämmande vittnesmål med exempel på allvarlig vanvård vid olika sjukhus på grund av bristande resurser, personal och sängplatser. Denna vanvård har i flera fall lett till att patienter dött i väntan på livräddande insatser.

Regionpolitikerna Svenonius, Starbrink och Bohlin har slagit ifrån sig med kommentarer om ”enskilda upplevelser” och ”förändringsarbete”. Vilket gjort både patienter och sjukvårdspersonal rättmätigt rasande.

Jag fick massor med mejl, både från patienter och sjukvårdspersonal, inte bara från Stockholmsregionen. Det visar sig tyvärr att situationen är lika allvarlig på många andra håll i landet.

En undersköterska skriver:

”Med facit i hand ångrar jag mitt yrkesval då hela branschen totalt spårat ur! Trots att jag högaktar kunnig och professionell sjukvård måste jag sluta för i dag tjänar jag 150 kr i timmen brutto utan anställning och har 35 års erfarenhet. Är särskilt orolig för våra gamlingar”.

En specialistläkare, som också bytt jobb, pekade på ett förhållande som många andra också tog upp:

”Efter att ha gjort sig av med personal för att ’spara’ pengar och kunna visa att lönekostnaderna minskat tas det in personal från rekryteringsföretag från externt håll. 2013-14 hade landstinget/Stockholm stad ca 27 procent inhyrd personal. Jag var en av dem och kostade Stockholm 3,5 ggr mer än kollegorna som hade ’normal’ anställning!”

Några patientröster:

”I Sthlms region har moderat politik systematiskt utarmat och avhumaniserat sjukvården. KD och MP är en del i detta, har stött den här politiken!”

”I London eller Paris träffar man en läkare inom en halvtimme på en akutmottagning.”

”Det här är den viktigaste offentliga sektorn vi har tillsammans med energiförsörjningen. Och politikerna är långt ifrån kompetenta nog att leda så stora och viktiga organisationer. De har ingen som helst aning om vad de beslutar om.”

”Landstingen är en totalt onödig konstruktion och kostar mycket pengar. Jag är helt övertygad om att en stor del av sjukvårdskrisen består av landstingspolitikernas inkompetens och oförmåga att leda verksamheten.”

”Vi måste återinföra tjänstemannaansvar för politikers och höga tjänstemäns gärning. Folkvalda ska inte kunna göra fel utan ansvar, likväl som tjänstemän.”

En professor i medicin vid ett universitetssjukhus skriver:

”En möjlig lösning för sjukvården i Stockholmsregionen vore att bilda ett regionalt sjukvårdsparti för att vrida makten ur händerna på maktfullkomliga politiker och tillsätta ett kompetent styre.”

En anonym person mejlar:

”Ofattbart bedrövligt. God vän med högt uppsatta M-politiker och deras indifferens är tydlig. Nedrustningen är en del av ett politiskt projekt.”

En sammanfattning av situationen kommer från en kirurg och överläkare med 40 års erfarenhet:

”I Stockholm har Nacka, Löwenströmska, Sabbatsberg, Serafimerlasarettet och nu sist Karolinska Solna stängts för akutfall. Samtidigt har Stockholms befolkning ökat med minst 500 000 invånare och åldrats. Vårdcentraler och närakuter finns, men kan inte göra allt det som akutsjukhuset kan.

Ingen chefläkare kommer att erkänna att vården är osäker, det är ju just patientsäkerhet de är ansvariga för. Vem skjuter sig i foten frivilligt?

Man har tvångscentraliserat en hel del större canceroperationer (lever, matstrupe, bukspottskörtel) till universitetssjukhusen och nu har Sverige (Skåne) köer för dessa svårast sjuka. De blir obotligt sjuka i kön. Förr var fler stora sjukhus utförare av dessa operationer i nära samverkan med onkologin. Resultaten var bra och nya studier har visat att kvalitén inte har ökat under centraliseringen.

Slutsats: Flytta en del av dessa operationer till fler goda utförare.

Hoppas nu att Svenonius slutar att kommentera 100-tals vittnesmål som enskilda rapporter om enskilda fall. Dags att hon fattar att vi inte ljuger eller överdriver. Det är inte bra alls nu och Regionledningen styr med järnhand.”

Vårdpersonal vittnar om att situationen är allvarlig på många håll i landet.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vårdpersonal vittnar om att situationen är allvarlig på många håll i landet.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN