Mejla

Wolfgang Hansson

Därför talar de ryska läkarna inte sanning om Navalnyj

Publicerad:
Uppdaterad:

Det alla misstänkte är nu bekräftat. Putinkritikern Aleksej Navalnyj blev förgiftad.

Sannolikt kvarhölls han med flit i Ryssland för att giftet skulle hinna göra större skada och bli svårare att spåra.

Putin har redan all politisk makt. Han kontrollerar rättsväsendet. Nu finns tecken på att även ryska läkare går Kremls ärenden.

Under de första två dygnen vårdades Aleksej Navalnyj på ett sjukhus i Omsk i Sibirien. Då hade han på några timmar gått från en fullt frisk 44-åring till att falla i koma ombord på ett flygplan som tvingades nödlanda.

De ryska läkarna hävdade att de trots tester inte hittat några tecken på att han blivit förgiftad. Istället saluförde de olika teorier varav en var att den ryske oppositionspolitikern drabbats av ett plötsligt blodsockerfall och fått matsmältningsproblem.

Misstanken är i stället att de på order från makten i Moskva såg till att inga bevis kunde presenteras för Navalnyjs förgiftning.

Erik Lindeman, överläkare på giftinformationscentralen säger till Dagens Nyheter:

– Det är helt obegripligt att de ryska läkarna skulle ha missat det här.

Han syftar på förgiftning av en grupp ämnen som kallas för kolinesterahämmare. Några av symtomen passar in perfekt på det som drabbade Navalnyj: kraftiga svettningar och svåra magkrämpor.

Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.
Foto: Pavel Lebedev / Vkontakte
Bild tagen ur medpassageraren Pavel Lebedevs film, där Aleksej Navalnyj dricker te på flygplatsen i Tomsk. ”God morgon, Aleksej”, står det skrivet i bilden.

Giftet får kroppens nervsystem att bli överaktivt och kroppsvätskor att "svämma över".

Ju tidigare motgift sätts in desto större chans har patienten att överleva. Genom att dra ut på sitt klartecken för Navalnyjs transport till Tyskland i nästan två dagar försämrades hans prognos. Möjligen medvetet.

Sällsynt gift

Gruppen kolinesterashämmare används i bland annat bekämpningsmedel och kemiska stridsmedel. Särskilt de substanser som används för förgiftning är mycket svåra att få tag på. I regel är det bara statliga aktörer som har tillgång till dem.

Den kanadensiske giftexperten David Juurlik säger till Deutsche Welle att giftet på så sätt påminner om novitjok, det nervgift som användes i mordförsöket på den före detta ryske agenten Sergei Skripal och dennes dotter i Storbritannien för två år sedan. Ett gift som producerades på ett särskilt militärt laboratorium i Sovjetunionen.

Det krävs alltså någon i hyfsat hög maktställning eller med tillgång till sådana kontakter för att få tag på ämnet.

Botemedlet är detsamma som för novitjok. Stora doser av atropin. Det är vad paret Skripal fick efter sin förgiftning men de kom under bra läkarvård väldigt snabbt. I Navalnyjs fall är det tveksamt exakt vad de ryska läkarna gjorde för att rädda hans liv.

Att de inte såg några tecken på förgiftning trots att den misstanken framfördes till dem direkt kan bara bero på två saker.

Antingen är det aktuella sjukhuset så illa utrustat att man inte klarar av att göra den här typen av tester eller så mörkade man medvetet resultaten.

Sjukhuset i Omsk fylldes snabbt av både vanliga poliser och personer från den ryska säkerhetstjänsten. Navalnyj var satt under bevakning under sin resa i Sibirien.

Foto: Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Aleksej Navalnyj vid protester i Moskva hösten 2019.

Långvariga skador

Läkarna kan ha utsatts för påtryckningar dels för att inte berätta sanningen om förgiftningen och dels för att hålla kvar Navalnyj så länge att giftet skulle hinna försvinna och innan dess ställa till med allvarliga skador.

Navalnyjs personlige läkare skriver på Twitter att den biträdande chefsläkaren i Omsk tillfrågades om de kontrollerat nivån av kolinesteras. Han svarade ja. Men uppenbarligen gjorde man inte det eller dolde resultatet.

Charitésjukhuset i Berlin där Navalnyj vårdas säger att det inte längre är någon akut fara för oppositionspolitikerns liv. Men man varnar samtidigt för att hans nervsystem kan ha fått skador som kan ta lång tid att läka. Han kan också ha fått hjärnskador på grund av syrebrist.

I klartext: Kanske kommer Navalnyj aldrig att kunna komma tillbaka till politiken.

Förhoppningsvis kan läkarna med tiden identifiera den exakta substansen. Då går det mer säkert att peka ut vilka som kan ha haft tillgång till giftet.

Men precis som i så många tidigare fall av förgiftade Kreml-krtiker och "förrädare" faller misstanken redan på president Vladimir Putin och hans närmaste omgivning.

Navalnyj var mer än en nagel i ögat på den ryske presidenten. Hans avslöjanden om utbredd korruption i makttoppen har varit pinsam för Kreml. Dessutom är Navalnyj en av få ryska politiker som kan locka ut människor på gatorna för att protestera mot Putin. Trots riskerna.

Nu har Navalnyj blivit tystad. Kanske tillfälligt. Kanske för gott.

Ingen tjänar mer på det än Vladimir Putin.

Foto: TT
Wolfgang Hansson: ”Precis som i så många tidigare fall av förgiftade Kreml-krtiker och "förrädare" faller misstanken redan på president Vladimir Putin och hans närmaste omgivning.”

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE