Mejla

Ehsan Fadakar

Mark Zuckerbergs anti-sanning är ett hot mot samhället

Publicerad:
Uppdaterad:
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.
Foto: KAY NIETFELD /AP
Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg är bara 32 år, men äger majoriteten av Facebook och styr därmed världens överlägset största källa för nyheter och information. Det här gör honom till världens kanske mäktigaste människa. Ni tycker kanske att jag överdriver, men när var någon på väg att bli världens absolut rikaste OCH ägde möjligheten att styra informationsflödet för så många människor i så stora delar av världen?

■ ■ ■

Med den makten följer ansvar, att man förstår sin roll i den värld man skapar och påverkar – mer än kanske någon annan. Trots alla varningar om vad Facebook håller på att göra med människor och samhällen sitter Zuckerberg still i båten och låter det ske. Fram träder bilden av en ansvarslös man med svag förankring i världen utanför techbubblan i Silicon Valley. Zuckerbergs agerande de senaste två åren är farligt. Hans agerande de senaste dagarna är pinsamt. Trots alla rapporter om hur allvarligt problemet med fejkade nyheter på Facebook är, väljer han att trycka huvudet i sanden och förneka allt.

– Personligen tycker jag att det är en ganska galen idé, är Zuckerbergs svar till alla som hävdar att lögner på Facebook påverkar demokratiska val.

Han går i stället till attack.

– Jag tror att folk försöker förstå valresultatet, men det finns en brist på empati när man tror att det enda skälet till att någon röstade som de gjorde, var för att de utsatts för några falska nyheter.

Några falska nyheter? Men snälla Mark, du låter som Jimmie Åkesson när han får frågor om rasismen i sitt parti.

Det finns starka indikationer på att Facebook påverkade valet kraftigt. Barack Obama kallar fenomenet för "ett dammoln av nonsens". Det här hände redan innan valdagen. Grunden i alla problem finns i Zuckerbergs syn på vad som är sant – och vad som inte är sant. I Zuckerbergs huvud är sanningen det jag och du tycker att den är. Och därmed finns det ingen anledning till att de ska tackla den gigantiska epidemin med falska nyheter. Om den är sann för en person … då är den sann. Att möta falska nyheter med korrekta versioner är omöjligt, då filterbubblorna förhindrar att den ena sidan kommer i kontakt med den andra. I det läget återstår en sak: att köpa utrymme på Facebook för att nå ut med en korrekt version bland de grupper som lurats att dela något som inte stämmer. Vem tjänar pengar på det?

■ ■ ■

Att Zuckerberg inte skulle fatta allvaret är ett spel för galleriet. Han vet mycket väl hur utbrett problemet är när ett gäng tonåringar sitter i en liten stad i Makedonien av alla ställen och driver 100-tals Donald Trump-sidor på Facebook. De gör det för att tjäna pengar. De ljuger ihop artiklar och får 100 000-tals delningar på Facebook från människor som matats av samma budskap i två år – utan att mötas av någon annan sanning.

Via Facebook kan du karaktärsmörda din motståndare om du är villig att gå över gränsen för det anständiga. För Donald Trump fanns inga alternativ. Han ljög och hans lögner ompaketerades på 1 000-tals sidor och matades ut till folket som till slut inte kunde ta sig ur loopen. Under varje inlägg dyker en widget upp som säger “Fler nyheter av samma ämne”.

Det finns i dag inte något sätt att nollställa sitt nyhetsflöde. Om du är en av personerna som förstår att ditt flöde blivit ensidigt kan du inte trycka på en knapp för att starta om. Du är fast i skiten och flödet blir din värld och ditt liv. 

■ ■ ■

Under de två senaste åren har Facebook snarare förstärkt den här utvecklingen. De har gått från att inte ta ansvar, till att bli direkt ansvarslösa. Först sparkade Zuckerberg de enda som jobbade med att hålla koll på vad som hamnar på Facebooks “hetast just nu”-sida. Bara dagar efter nedläggningen hade hela sektionen tagits över av falska nyheter.

Några månader senare tog Facebook nästa steg och förstärkte relationen du har till dina vänner och din familj. Vad de delade blev ännu viktigare i ditt flöde. Man umgås ofta med personer som tycker likadant. Konsekvensen blev att det nu har blivit ännu svårare att få sin världsbild utmanad.

Varför gör Facebook så här? De vill att du bara ska få saker som du kan reagera på. Din reaktion skapar ytterligare reaktion och engagemang på sidan. I slutändan betyder allt detta fler besök, fler sidvisningar – och ännu mer pengar till Mark Zuckerberg.

Det finns människor som hävdar att det alltid varit så här. Det stämmer inte. Det har aldrig varit så här. Ett amerikanskt bolag med en enda majoritetsägare har aldrig tidigare styrt informationsflödet för så många människor, dessutom med algoritmer som så hemliga att få människor på Facebook förstår hur hela kretsloppet egentligen fungerar.

■ ■ ■

Nyligen började Facebook använda data från meddelandeappen “WhatsApp” för att ytterligare förstärka sina algoritmer. Så om du och dina vänner skriver om Donald Trump i privata meddelanden används den datan till att mata er mer inlägg om Donald Trump på Facebook. Så inte ens det privata undkommer algoritmerna.

■ ■ ■

Facebook har inte hela ansvaret, men de har ett ansvar. Att Mark Zuckerberg gömmer huvudet i sanden som en struts, förändrar inte faktum att över en miljard människor loggar in på Facebook via mobilen varje dag och där möts av lögner, som blivit sanning.

Jag hade förstått om det inte finns något att göra åt saken. Men Facebook gjorde en vinst på över 20 miljarder kronor bara under tredje kvartalet i år. TJUGO MILJARDER på tre månader. Det är gott om pengar till att låta en eller 1 000 människor blockera de värsta lögnerna. Folk kan tycka att Hillary Clinton är sämst och att politik hon stött genom åren lett till ett sämre liv för vissa amerikaner, men de får faktiskt inte sprida lögner om att hon kommer att dö inom kort.

För att något alls ska ske måste Zuckerberg erkänna att en lögn inte blir sanning – bara för att den passar in i någons världsbild.

Av:

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN