Mejla

Robert Aschberg

Min nakna fru rusade fram för att ta telefonen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Sven Kanz/Geisler-Fotopress / TT NYHETSBYRÅN

I december förra året satt ungefär 10 miljoner människor om dagen i videokonferenser.

Idag är det minst 200 miljoner som deltar i sådana virtuella möten. Varje dag. För jobb, undervisning eller privata affärer.

Tacka pandemin för det.

Videokonferensindustrin väntas omsätta mer än 60 miljarder kronor i år, och det nya sättet att mötas är här för att stanna.

Det är smittfritt, kostnadseffektivt och miljövänligt. Men det medför en del säkerhetsrisker, vilket lett till att myndigheter i vissa länder förbjudit användning av de vanligaste konferensverktygen.

De ständigt närvarande nättrollen har också hittat nya sätt att trakassera andra människor. Om den som är värd för ett möte inte gör rätt från början så kan i princip vem som helst dyka upp och slänga ur sig otidigheter, visa porrbilder eller bara smyglyssna.

Virtuella möten ger också unika inblickar i andra människors hem. Även om det mest är innertaken som syns bakom deltagarnas huvuden så skymtar ofta konst, affischer, bokhyllor, möblemang och övrig inredning. Vilket plötsligt kan göra uppfattningen om till exempel en arbetskamrat avsevärt komplicerad. De ting man själv anser vardagliga i hemmet kan ju visa sig vara mycket avslöjande.

Det finns redan en hel genre på nätet med filmer av folk som gör bort sig i videomöten: visar ofrivilligt att de sitter i larviga kalsonger, gör slut med sin pojk- eller flickvän eller går på toaletten med mikrofonen påslagen, rullar marijuanacigaretter eller sover under lektionerna. Den som glömmer att koppla ned sig och tar sig privata friheter i tron att ingen sitter kvar och tittar kan få leva länge med skammen.

Zoom-trötthet har blivit ett begrepp, även om det kan drabba användare av alla liknande appar. Det beskrivs som en slags utbrändhet hos folk som suttit för mycket i videomöten. I brist på kroppsspråk, handrörelser och andra signaler som man upplever i fysiska möten blir samtalen mer overkliga och kräver en slags koncentration vi normalt inte är vana vid.

Jag drabbades själv indirekt av videomötets fällor för några veckor sedan, då de djupt allvarliga och högst seriösa journalisterna i Aftonbladets grävgrupp blev åsyna vittnen till hur min fru rusade fram för att ta en ringande telefon. 

Hon var spritt språngande naken.

Turligt nog är hon inte överdrivet pryd av sig, så hon kom över fadäsen ganska snabbt.   

Men numera brukar jag kontrollera att hon är påklädd innan jag kopplar upp mig. Det är alltför lätt att glömma att man befinner sig i direktsändning.

Nya uttryck &...

Coronan har gett upphov till att flera uttryck inga andra än fackmän tidigare använde förekommer i dagligt tal mellan civila: Social distans, r-faktor, antikroppstest och patient noll till exempel. För att inte tala om nyord som barnbarns-skype och coronakarantän.

...nya suffix

Ordet karantän har fått en rad nya suffix: Karantänsfetma, karantänsvalkar, karantänströtthet, karantänsgympa, karantänsdrink (folk tar ett järn tillsammans via mobilen), karantänshund, karantänskatt, karantäns-tv, karantänsfrisyr (oklippt och/eller grå hårbotten) karantänshandla och så vidare. 

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE