Mejla

Robert Aschberg

Min vän kastade ut granen och blev misstänkt för brott

Publicerad:

För några år sedan skulle min danske vän M kasta ut julgranen.

   Han lutade sig ut genom ett fönster och tittade ned på gården. Ingen där.

   Så hivade han ned det barrande trädet.

   Och strax påstod en kvinna att det hade träffat och skadat henne.

   M kallades till polisen i Köpenhamn. Ärendet gick till en åklagare som lade ned alltihop. Men kvinnan tog hjälp av en advokat som överklagade och vips kallades M till polisen igen.

   Nu var han misstänkt för det som i den danska strafflagen kallas personfarlig kriminalitet. Han riskerade upp till två års fängelse. Han fotograferades framifrån och från sidan, fick lämna fingeravtryck och utsattes för ingående förhör. 

   På åklagarens initiativ gjorde kriminalvården en personundersökning. M, som nått en aktningsvärd ålder, fick redogöra för sin barndom och sitt förhållande till sina föräldrar. Han fick berätta om sina aktuella familjeförhållanden och om sitt sexualliv.

   M är journalist, har grafisk fantasi och blir lätt nervös. Han såg nu framför sig hur han skulle försmäkta bakom galler för den förbannade julgranens skull.

   Kvinnan sa att hon varit på väg ut med soporna när granen kom flygande på henne. Hon hade emellertid inga påvisbara skador, hade inte uppsökt läkare och hade - det framkom senare i rätten - efter det påstådda mötet med granen kastat soporna i soptunnan och gått tillbaka till sin arbetsplats som om inget allvarligt hänt.

   Min vän ringde mig regelbundet under den här perioden. Han var riktigt skärrad:

   ”Jag har inte haft med polisen att göra sedan jag som 20-åring var i London och vi hade druckit mycket öl och min kompis smög in på en byggarbetsplats och pinkade. Det kom poliser som tog oss, vi fick sitta i arresten åtta timmar innan vi hamnade i rätten. Jag dömdes också för att ha pinkat fast jag bara stått fyra meter bredvid och väntat. Vi fick 50 pund var i böter och jag sa till domaren att det var den dyraste underhållning jag varit med om. Så skrev Daily Mail att två danska journalister gripits för att ha pinkat på offentlig plats”.

   Nu gällde det granen. På rättegångsdagens morgon var M i upplösning.

   Men, han friades helt. Han slapp fängelse och kraven på skadestånd klingade ohörda.

   Han kommer emellertid inte att kasta ut fler granar genom fönstret.

   Tänk på det, när ni ska göra er av med någon av de tre miljoner granar som tas in i hemmen till jul.

   Och tänk på att varje gran kan härbärgera tiotusentals hoppstjärtar, kvalster, bladloppor, parasitsteklar, små spindlar, stritar, skinnbaggar och andra knappt synliga kryp.

   God Jul!

Kungsgranar på rad i odling utanför Degeberga.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungsgranar på rad i odling utanför Degeberga.

Enligt Handelns utredningsinstitut kommer 2019 att bli ett nytt rekordår för julhandeln, med inköp för 80 miljarder kronor. Enbart julklappsköpen omsätter 21 miljarder kronor. I genomsnitt spenderar varje julklappsköpare 3 000 kronor.

Av Svensk Handels julrapport 2019 framgår att bara fem procent av befolkningen tycker att tomten är viktig för en ”riktig jul”. Sex procent av de tillfrågade firar inte jul alls. 79 procent blir glada av att ge julklappar, men bara 56 procent av att få.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN