Mejla

Robert Aschberg

Nu för tiden kan vad som helst vara det nya vad som helst

Publicerad:
Uppdaterad:

Någonting är alltid det nya någonting annat.

Ni har säkert hört floskeln hundra gånger, i många varianter.

En teori vill söka källan hos modeoraklet Diana Vreeland, som var kolumnist i Harper´s Bazaar från 1936 och senare chefredaktör för amerikanska Vogue. Redan 1962 sa hon: “I adore that pink, it's the navy blue of India”.

Men ett troligare och mer direkt ursprung kommer från modeskaparen Gianfranco Ferré. I samband med visningar 1983 sa han att “Grått är det nya svarta”, alltså att gråa plagg skulle passa till kläder i alla andra färger.

Om 70 är det nya 50, fundera på om dejtingappar är den nya gammeldansen, skriver Robert Aschberg.
Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Om 70 är det nya 50, fundera på om dejtingappar är den nya gammeldansen, skriver Robert Aschberg.

Detta sätt att uttrycka sig har sedan tröskats vidare i alla möjliga sammanhang. Ett tag var allting “det nya svarta”. Och nu för tiden kan vad som helst vara det nya vad som helst. Några hyfsat färska exempel:

Dela är det nya äga (KTH).

Sitta är det nya röka (Topphälsa).

Litet är det nya stora (fiskefuralle.se).

Bitcoin är det nya Viagra (Privata Affärer).

Ute är det nya inne (Folkpool).

Plocka upp elcyklar är det nya panta (Aftonbladet ledare).

Senapsglass är det nya heta (dagensanalys.se).

CSV är det nya CSR (PR-företaget Prat).

Hat är det nya PK (succeblekinge.se).

Jag är det nya normala (QX).

Behålla är det nya rekrytera (Nyckeltalsinstitutet).

Tajt är det nya hållbara (Samhällsbyggarna).

Kindfulness är det nya mindfulness (Yoga för dig).

För att inte tala om vilka färger som tydligen ersätter varandra (eller inte):

Brunt är det nya grå (Caparol).

Gult är det nya gröna (Göteborgs stads kanal för nya livsstilar).

Grått är det nya vita (Allt om Stockholm).

Svart är det nya svarta (Sköna hem).

Det senaste, som rör åldrar, bygger till skillnad från de andra utsagorna på vetenskapliga studier. Den stora H70-undersökningen vid Göteborgs universitet har pågått sedan 1971. Den visade i vintras att 70 faktiskt är det nya 50. Gamlingarna har numera lägre blodtryck, bättre balans, fysik och intellektuell förmåga än de hade förut. De har bättre kondition och sexliv och mindre depressioner och demens.

Enligt Svenska Dagbladet menar forskningsledaren, professor Ingmar Skoog, dessutom att 70 snarare är det nya 20 när det gäller attityder och inställning till livet. Vilket bevisades på ett 70-årskalas jag var på i förra veckan. Vi blev barn på nytt. En herre fick så mycket förfriskningar att han ramlade in i orkestern och fick bäras ut till taxin. Först vid sjutiden på morgonen gick de sista gästerna hem.


***

Om 70 är det nya 50, fundera på om följande påståenden stämmer: Elsparkcykeln är den nya rullatorn. Vinprovningar är det nya kyrkkaffet. Porrsurfning är den nya bingon. Dejtingappar är den nya gammeldansen.

***

Födda 1949, således 50–åringar, enligt det nya sättet att räkna: Carl Bildt, tidigare statsminister. Malena Ivarsson, sexolog. Per Maruszewski, social entreprenör. Meryl Streep, skådespelare. Anders Arborelius, kardinal. Åse Kleveland tidigare schlagersångare, kulturminister och chef på Filminstitutet. Ulf Lundell, musiker och författare.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av:

Publicerad: