Mejla

Wolfgang Hansson

President Trumps öronbedövande tystnad

Publicerad:

Ett av Donald Trumps signum är att han alltid säger vad han tycker i både stort och smått.

Utom i vissa fall där hans tystnad blir öronbedövande. Påfallande ofta gäller det Rysslands president Vladimir Putin och hans regim.

Donald Trump och Vladimir Putin under mötet i Helsingfors 2018.
Foto: AFP
Donald Trump och Vladimir Putin under mötet i Helsingfors 2018.

Senast handlar det om förgiftningen av Rysslands främsta oppositionspolitiker Alexei Navalnyj. Inte ens när Tysklands förbundskansler Angela Merkel häromdagen slog fast att det var det i Sovjetunionen utvecklade kemiska stridsmedlet Novitjok som använts för att förgifta Navalnyj ryckte det till i den amerikanske presidentens twitterfinger.

Han var istället fullt upptagen med att raljera över den demokratiske talmannen Nancy Pelosis besök på en frisersalong utan munskydd.

Medan EU kraftfullt fördömer mordförsöket på Navalnyj och kräver svar från Ryssland om hur det har gått till så tiger Trump.

Samma tystnad iakttog han häromveckan när det framkom att Ryssland åter inlett sina försök att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet.

På samma sätt teg han när det nyligen avslöjades att Ryssland misstänks ha betalat ut skottpengar till talibaner i Afghanistan för att döda amerikanska soldater.

När den ryske dubbelagenten Sergei Skripal och dennes dotter utsattes för ett mordförsök med Novitjok i Storbritannien för två år sedan var USA ett av de västländer som utvisade ryska diplomater i protest. Men i samtal med dåvarande premiärministern Theresa May uttryckte Trump tvivel på att det verkligen var Ryssland som låg bakom mordförsöket.

Dessutom försenade Trump införandet av sanktioner mot Ryssland som kongressen beslutade om efter Sklripal-affären. Enligt dåvarande nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton tyckte Trump att sanktionerna var "för hårda gentemot Putin".

Litar mer på Putin

I början av sin presidentkarriär uttryckte Trump ofta beundran för Vladimir Putin och trots att relationerna mellan Ryssland och USA på många plan är de sämsta sedan kalla kriget så vinnlägger sig Trump om att ha en vänskaplig relation med Putin genom att så gott som aldrig kritisera den ryske presidenten.

Det mest extrema i den vägen fick vi bevittna under toppmötet mellan Trump och Putin i Helsingfors 2018. På presskonferensen sa Trump att han litade mer på den ryske presidenten än på de amerikanska underättelsetjänsterna när det gällde Rysslands försök att påverka valutgången till Trumps fördel 2016.

Det har spekulerats kring varför Trump är så underdånig mot Putin. Har den ryske presidenten någon hållhake på den amerikanske presidenten?

Hittills har ingen rimlig förklaring utkristalliserat sig.

Trumps tystnad om Navalnyj står i stark kontrast till andra kontroversiella beslut USA fattat de senaste dagarna. USA införde sanktioner mot flera domare vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC. Det innebär att de inte får resa in i USA och att deras eventuella tillgångar i amerikanska banker fryses.

Skälet är att ICC haft fräckheten att undersöka amerikanska soldaters eventuella krigsbrott i Afghanistan. USA erkänner inte ICC just för att man inte anser att en internationell domstol ska kunna döma amerikanska medborgare. Men därifrån till att införa sanktioner mot domstolens ledamöter är steget långt.

USA har fått kraftig kritik för sitt beslut.

Problem för Nato

Det är inte bara Trumps kritiker som uttrycker förvåning över presidentens oförmåga att kritisera Ryssland och Putin.

Så här säger Nicholas Burns, en av de högsta UD-tjänstemännen under George W Bushs presidentskap.

– Trump är oförmögen att stå upp mot Putin. Det är ett stort problem för USA och för Nato. Trumps svaghet stärker Putins dådkraft.

Inte ens hård kritik från hans motståndare kan få ut Trump på banan.

Joe Biden anklagade i går Trump för att "vara medbrottsling" genom sin tystnad. Hillary Clinton anklagade presidenten för att "göra ingenting" trots bevisen för att Ryssland ligger bakom förgiftningen av Navalnyj.

På ett valmöte i Pennsylvania i går var Trumps enda kommentar i frågan att "han stänger av" varje gång han hör Ryssland nämnas.

Frågan är bara varför?

Av:

Publicerad: