Mejla

Lena Mellin

Förvirringen är inte total – men stor

De politiska besluten om coronan saknar stringens

Publicerad:
Uppdaterad:

Riksdagens beslut att ställa in onsdagens partiledardebatt är en fånig symbolhandling utan någon som helst praktisk betydelse.

Det enda det gör är att bidra till förvirringen om vad som gäller. Exempelvis på biografer och restauranger.​

​Förvirringen är stor efter regeringens beslut att sätta ett tak för antalet deltagare i allmänna sammankomster till åtta personer från och med den 24 november. ​Oredan har nått ända till riksdagen som bestämt sig för at ställa in onsdagens partiledardebatt om EU på grund av den ökande smittspridningen.

Detta årliga evenemang inrättades för ett par år sedan ​för att understryka vikten av det svenska EU-medlemskapet. Nu är det tydligen inte så viktigt längre. Beslutet är symboliskt och saknar helt praktiskt betydelse. För det första är partiledarna inte fler än åtta.

Och även med med ett antal medarbetare, tjänstgörande talman, stenografer med flera skulle inte mer än ett 20-tal personer uppehålla sig i den gigantiska plenisalen vars luftrum måste betraktas som ett av Sveriges största inomhus. Undantaget idrottsarenor och möjligen ett fåtal kongressalar.

Ventilationen måste dessutom betraktas som mycket god. Det kan var och en som besökt åhörarläktaren intyga.

Till det ska läggas att det redan finns upparbetade rutiner för vilka sidor man ska gå upp i eller ner från talarstolen för att undvika de nära möten på en halv sekund som annars skulle kunna uppstå.

Avståndet mellan de pulpeter där replikerna tas ligger gott och väl på över två meter.

Risken för smittspridning i plenisalen måste alltså betraktas som utomordentligt låg. Beslutet att ställa in är ur den synvinkeln ett slag i luften. Ren symbolik.

Ännu mer förvirrat är det på biofronten. Efter regeringens besked ställde en av landets största bioägare, Filmstaden, in sig på att lägga verksamheten i malpåse.

Men sedan sade statsepidemiolog Anders Tegnell i Sveriges radio att det räckte om det inte var långt på bion.

Filmstaden ändrade sig då. Ända tills inrikesminister Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg lade sig i och sade att Tegnell Hade fel.

Filmstaden visste därefter varken ut eller in och avvaktar nu klargörande besked under dagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Det tror jag att de kan glömma. (Det kom mycket riktigt inte heller).

Så här, tro jag är bäst att tillägga, ligger det till. Filmvisningar i bir är en allmän sammankomst som inte kräver tillstånd av polis.

Stefan Löfven och Lena Hallengren
Foto: Björn Lindahl
Stefan Löfven och Lena Hallengren

Sedan i höstas får en sittande publik på upp till 300 personer samlas. De kan alltså var flera hundra personer i salongen - om avstånden hålls.

Men den lokala länsstyrelsen kan begränsa antalet deltagare i den sittande sammankomsten ytterligare. Många har redan gjort det och satt taket till 50.

Oavsett om taket är 300, 50 eller åtta personer är det oklart om det har någon effekt på smittspridningen.

Besöksnäringens organisation Visita som bland annat har restauranger som medlemmar är nerringda. Inte heller de har förstått vad som gäller.

Sedan första juli gäller en särskild lag för matserveringar. Den reglerar bland annat avståndet mellan borden, tillgång till handsprit med mera.

Sean en tid tillbaka gäller även en annan bestämmelse Nämligen att inget sällskap får vara större än åtta personer.

Det gäller fortfarande. Man får äta tillsammans på krogen om man inte är fler än åtta och går hem senast 22.30 sedan spritkassan stängt en halvtimme tidigare

Men ibland, och det är nu vi kommer till det som orsakat förvirringen på den här punkten, blir även gästerna på restaurangen del av en allmän sammankomst och ska begränsas till totalt åtta.

Det inträffar när det i restauranglokalen förekommer någon form av uppträdande. En trubadur, en julshow, ett par trollkarlar eller något annat.

Krogarna har hittills varit undantagna från den bestämmelsen. Men inte från och med nästa tisdag. Smittspridningen anses öka i samman sekund som det kliver upp en person med gitarr på scenen och river av några låtar.

Krögaren har alltså att välja på att antingen ställa in uppträdandet. Eller kasta ut alla gäster utom åtta.

Glasklart? Knappast. Förvirringen är inte total. Men omfattande. Stringens saknas.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE