Kan bli jätterysare i Florida: På väg mot målfoto

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

George W Bush blev president efter att Högsta domstolen slagit fast valresultatet i Florida.

Nu verkar det bli en nagelbitarrysare i vågmästarstaten igen.

Senaste mätningen: På väg mot målfoto mellan Trump och Biden.

Under helgen har de flesta opinionsinstitut presenterat sina slutmätningar inför presidentvalet på tisdag. Mest vind i ryggen verkar fortfarande Joe Biden ha – men det finns ljusglimtar även för Donald Trump i kampen för att bli återvald.

Och med skrällvinsten förra gången är det ingen som vågar räkna ut presidenten.

I en ny nationell mätning bland registrerade väljare leder Joe Biden med tio procentenheter över Trump. Men vem som får flest röster totalt spelar ingen roll så länge man vinner på rätt ställen. Elektorsvalsystemet där respektive delstats samtliga röster går till en kandidat kan tippa resultatet åt oväntat håll.

Det upptäckte om inte annat Hillary Clinton som fick tre miljoner fler röster än Trump i valet 2016.

Rysare i Florida

Och eftersom de flesta delstater är i säkert förvar hos antingen republikanerna eller demokraterna är det i de så kallade vågmästarstaterna, delstaterna som kan vinnas av bägge sidor, som kampen gäller.

I den största vågmästarstaten Florida – som är central för Donald Trumps chanser till omval – är det otroligt jämnt. En ny mätning beställd av ABC News/Washington Post ger presidenten Florida med siffrorna 50–48. Medan en annan från New York Times ger Biden övertaget med tre procentenheter.

”På väg mot målfoto”, är politiska sajten Politicos analys.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.
Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Precis som i övriga USA har Floridas väljare förtidsröstat i rekordsiffror. Men där är det stora skillnader mellan kandidaterna. Washington Post-mätningen visar att bland väljarna som redan röstat leder Joe Biden med 53 procent mot Trumps 45. Bland troliga väljare som ännu inte röstat har Donald Trump en ledning med 18 procentenheter.

Nu finns risk att historien upprepar sig. 2000 slutade presidentvalet mellan republikanen George W Bush och demokraten Al Gore i Högsta domstolen sedan det jämna resultatet utlöste en automatisk omräkning. När demokraterna krävde och fick igenom en manuell omräkning i några valdistrikt gick Högsta domstolen in och stoppade den med motiveringen att den skulle kunna åsamka George W Bush ”obotlig skada”.

Kan sluta i domstol

Valet i Florida, och därmed hela presidentkampen, slutade med att Bush fick segern med 537 röster av totalt nästan sex miljoner. Topprepublikaner har redan öppnat för att valet även i år kan sluta i rätten om det blir väldigt jämnt i avgörande vågmästarstater.

Bråk om hur sent inkomna poströster ska räknas komplicerar också frågan.

Och då är det fördel för Trump som nu har en majoritet i Högsta domstolen med 6–3 efter att hans kandidat Amy Coney Barrett blev godkänd av senaten i oktober.

– Det kan bli rättstvist om vem som vann valet, men Högsta domstolen kommer avgöra och republikanerna förlorar kommer vi acceptera resultatet. Men då behöver vi en fullt tillsatt domstol, sa senatorn Lindsey Graham exempelvis till Fox News inför omröstningen av Barrett.

Den andra stora vågmästarstaten som ses som nyckel till presidentskapet är Pennsylvania. Där har Joe Biden en till synes betryggande ledning med 51 procentenheter mot 44 för Trump enligt mätningen i ABC News/Washington Post. I New York Times mätning leder Biden med sex procentenheter i Pennsylvania.

Foto: Alex Brandon / AP
USA:s president Donald Trump.

Pennsylvania en nyckel

Enligt Politico ses Pennsylvania som den mest avgörande vågmästarstaten av bägge partier i valkampen. Och det märks i hur kandidaterna planerat sin slutspurt. Trump gjorde fyra framträdanden i Pennsylvania under lördagen. Biden var på valmöte där under söndagen.

Philadelphia och dess omgivande förorter är ett starkt demokratiskt fäste. Och man hoppas att ett högt valdeltagande där ska blocka Donald Trumps stöd i de lantliga delarna av delstaten som traditionellt är mer konservativa.

I övrigt visar sena mätningar i vågmästarstater att det mesta går Bidens väg. En mätning i Michigan ger honom ledningen med sju procentenheter där. En mätning från CNN under lördagen ger Biden ledningen med tolv procentenheter i Michigan, åtta i Wisconsin, sex i North Carolina och fyra i Arizona.

Tufft läge för Trump

Men sen finns också lördagens mätning i Iowa, beställd av Des Moines Register, som skickade chockvågor genom Joe Bidens anhängare. Där leder presidenten med sju procentenheter efter att det varit helt jämnt i förra månadens mätning.

Trumps kampanj hoppas att de nya siffrorna ska ge råg i ryggen för en stark avslutning på valrörelsen och sprida sig till andra delstater i Mellanvästern. 2016 var samma mätinstitut ensamma om att se de sena väljarströmmarna mot Trump i Iowa där han visade sig vinna stort.

Men trots de få bitarna av positiva besked för presidenten ger Politico Trump liten chans att besegra oddsen även denna gång:

”Man vet att det ser tufft ut för Trump generellt om han lägger tid på att besöka Iowa och Georgia, vitala delar av hans vinstkarta 2016, två dagar innan valet. Trump vann Iowa med nio procentenheter för fyra år sedan och Georgia har inte röstat fram en demokrat sedan 1992”, skriver sajten.

Publicerad:

LÄS VIDARE