Läsarnas tio vanligaste frågor om USA-valet

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

USA-valet fortsätter att vara en rysare, och era frågor fullkomligt väller in.

Här är några av de vanligaste frågorna – och Aftonbladets USA-expert Nivette Dawod har svaren.

Fråga: ”Dum fråga kanske, men är det först till 270? Eller fortsätter man räkna? Eller är det så att om en har fått 270 kan inte den Andra få det med?”
Nivette Dawod: Ingen dum fråga alls! Alla röster räknas, så det är inte “först till kvarn” som gäller, alltså.

 

Fråga: ”Om Trump förlorar nu, kan han då ställa upp i valet om fyra år?”
Nivette Dawod: Ja, det kan han.

 

Fråga: ”Vad betyder elektorsröster?”
Nivette Dawod: I USA är det inte så att medborgarna utser presidenten i direkta val. I stället väljs presidenten av 538 representanter, så kallade elektorer, som också de utses under valet. Varje delstat får utse ett visst antal elektorer – mellan 3 och 55 stycken, utifrån folkmängd. När en presidentkandidat vinner en delstat (alltså får flest röster av medborgarna) förbinds alla delstatens elektorer att rösta på vinnaren. Det gäller för alla delstater förutom Maine och Nebraska, där vinnaren inte får alla elektorer, utan de fördelas jämnare efter valresultatet.

 

Fråga: ”Varför tar det så lång tid att få ett valresultat? Och varför ”tar Biden igen” plötsligt?”
Nivette Dawod: I år har det i väldigt många delstater poströstats, på grund av coronapandemin. Faktum är att poströstningen har slagit rekord detta val. Generellt sägs det att väljare som röstar på Demokraterna har högre tendens att poströsta. Olika delstater har också olika regler för när de får börja räkna poströsterna.

Därför är det inte konstigt att det, när poströsterna börjar räknas, ser ut som att Demokraternas Joe Biden ”tar igen”.

 

Fråga: ”Antalet elektorer som väljs är som jag förstått 538 till antalet, vilket teoretiskt skulle kunna leda till att båda kandidater landar på 269 elektorsröster. Vad händer i ett sådant scenario?”
Nivette Dawod: Om båda kandidaterna får 269 elektorsröster var så avgör de två kongresskamrarna. USA:s representanthus avgör vem som får presidentposten och senaten avgör vem som får vicepresidentposten.

Just nu har Demokraterna majoritet i representanthuset, och Republikanerna har majoritet i senaten.

 

Fråga: ”Varför detta motstånd gentemot poströster från Trump?”
Nivette Dawod: Trump har framfört att han ser risken för valfusk som överhängande vad gäller poströster. Dock har inga sådana tydliga tecken på valfusk vid poströstning framkommit, inte ens när Trump tillsatte en egen kommitté för detta.

Det ska däremot sägas att det amerikanska postsystemet, som ju varje delstat har ansvar för, har larmat om att man är oroade för förmågan att hantera en hög kapacitet poströster.

 

Fråga: ”Trump hotar ju med att gå till Högsta domstolen om det inte går som han vill, men vad skulle det hjälpa? Om Biden får rösterna kan väl knappast HD ändra på något?”
Nivette Dawod: Jag börjar så här: Framförallt går det inte till så att Trump själv kan gå till Högsta domstolen. Däremot kan delstatsresultat överklagas, och då kan det sluta i HD. Det har hänt tidigare, år 2000, i Florida, där det var mycket jämnt mellan George W Bush och Al Gore, och då beslutade Högsta domstolen att rösträkningen skulle stoppas. Då vann George W Bush.

Det kan tilläggas att det i vissa delstater automatiskt sker en omräkning om det skiljer väldigt lite åt mellan kandidaterna. Och i andra delstater har man rätt att begära en omräkning.

 

Fråga: ”En tanke bara eftersom de båda kandidaterna är ganska gamla... Vad händer om en president avlider under sittande period? Blir det nyval eller får tvåan hoppa in?”
Nivette Dawod: Om en sittande president avlider tar vicepresidenten över. Vad som händer om en presidentkandidat dör INNAN han svurits in är däremot lite mer oklart. Det har vi pratat om i detta avsnitt av podden Trumpageddon.

 

Fråga: ”Varför säger man i USA ”vicepresident Joe Biden” när man talar om honom? Jag trodde att vicepresidenten är Mike Pence?”
Nivette Dawod: Det beror på att man behåller titeln även efter att uppdraget är över, Biden var ju vicepresident under Barack Obamas presidentperiod. Som jämförelse kallas Barack Obama ännu president, detsamma gäller för tidigare presidenter och vicepresidenter.

 

Fråga: ”Vad är denna ”Fight Fund” som Biden länkar till på Twitter? Vad är syftet med den och hur har den tagits emot av väljarna?”
Nivette Dawod: Det är i korta drag en pengainsamling som partiet startat för att bekosta de rättsliga processer som kan vänta efter att Trumps kampanjteam uppgett att de kommer att överklaga valresultaten. Jag har inte sett några reaktioner som sticker ut än så länge på detta, förutom att flera medier rapporterat om det, förstås.

 

Aftonbladets Nivette Dawod.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Aftonbladets Nivette Dawod.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE