Nasas mystiska rymdbesked: Ny upptäckt om månen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan mänskligheten lämna denna planet och ta sitt pick och pack till månen?

Kanske är sci-fi-visionen inte så långt borta som vi tror.

Nu slår Nasa på stora trumman och meddelar att de gjort en ny viktig upptäckt.

Nasa, USA:s rymdstyrelse, kommer snart att hålla ett stort evenemang för att tillkännage en “spännande ny upptäckt” om månen, rapporterar The Independent.

Inga närmare detaljer om upptäckten har avslöjats, mer än att den gjorts från rymdfarkosten Sofia, ett slags svävande observatorium som med hjälp av infrarött ljus kan upptäcka fenomen som annars är omöjliga att se.

Sofia är en modifierad Boeing 747 som flyger ovanför stora delar av atmosfären, vilket gör att dess inbyggda teleskop får en tydlig bild av vårt solsystem och universum. Planet kan stiga högre upp än 99 procent av atmosfärens vattenånga, som normalt skymmer vår sikt.

I Nasas pressmeddelande hänvisas till Artemis-programmet som hoppas kunna skicka två personer till månen år 2024. Detta i hopp om att använda månen som bas för resor till och från Mars från år 2030. De kommer då att vara de första människorna som sätter sin fot på månen sedan 1972, och om allt går som USA vill kommer då även en kvinna att för första gången någonsin att sätta en fot på månen.

Apollo 11 har landat och första människan kan stiga ned på månen.
Foto: Nasa
Apollo 11 har landat och första människan kan stiga ned på månen.

Avslöjas snart

Nasas presentation om den nya upptäckten sker måndag den 26 oktober.

Den kommer bland annat att ledas av Jacob Bleacher, chefsforskare för Nasas avdelning för ”Human exploration and operations mission”, vilket enligt spekulationer i The Independent skulle kunna tyda på att upptäckten har något att göra med Nasas planer på att resa till – och leva på – månen.

Nasa-chefen Bridenstine har dock tidigare understrukit att månen i sig bara är ett steg på vägen.

– Vårt slutgiltiga mål är att ta oss vidare till Mars, vi ska inte fastna på månens yta, sa han i fjol i amerikanska medier.

Foto: NASA
Publicerad:

LÄS VIDARE