Publicerad:
Uppdaterad:

Trump: Jag fick flest röster – egentligen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots vinsten: Fortsätter att hävda valfusk – men påståendet saknar helt grund

1 av 4

new york. Hillary Clinton förlorade det amerikanska valet men fick flest antal enskilda röster.

I ett utspel på söndagskvällen ifrågasatte Donald Trump siffrorna utan att lägga fram bevis.

– Jag vann även flest antal röster om man räknar bort de miljontals människor som röstade olagligt, skriver Donald Trump på Twitter.

Natten mot måndag, svensk tid, kom han med nya anklagelser.

Efter valresultatet har debatten om det amerikanska röstsystemet gått varm.

Hillary Clinton fick flest antal röster totalt sett i landet – över två miljoner fler än Donald Trump – men förlorade då valet avgörs genom elektorsröster som är fördelade på varje delstat.

Under söndagskvällen hävdade plötsligt den nyvalde presidenten att han hade fått flest röster – egentligen.

”Förutom att vinna elektorskollegiet i en jordskredsseger vann jag även 'popular vote' (totala antalet röster i landet, reds anm) om man räknar bort de miljontals människor som röstade olagligt”, skriver Trump på Twitter.

Inga bevis för påståendet

Vilka uppgifter Donald Trump hänvisar till är oklart men enligt sajten Politifact har en konspirationssajts uppgifter om att tre miljoner illegala invandrare röstat spridits på sociala medier under veckan.

Enligt Politico finns det inga bevis för Trumps påstående.

”Det hade varit så mycket enklare för mig att vinna den så kallade 'popular vote' än elektorskollegiet därför att jag då bara hade behövt kampanja i tre eller fyra delstater i stället för de 15 som jag besökte”, skriver Trump.

LÄS OCKSÅ

Nej, flest röster vinner INTE – så funkar presidentvalet i USA

”Allvarliga röstbedrägerier”

Senare, natten mot måndag svensk tid, uttryckte han nya anklagelser mot valsystemet. Även denna gång utan att presentera källor eller bevis.

”Allvarliga röstbedrägerier i Virginia, New Hampshire och Kalifornien. Varför rapporterar inte media om det? Allvarligt partiska – stort problem”, skriver Trump.

Professor Rick Hasen vid universitetet i Irvine, Kalifornien, är expert på det amerikanska valsystemet och skeptisk till Trumps påståenden.

– Det finns inget skäl att tro att det är sant. I amerikanska val är det en låg nivå av bedrägerier, säger han till Politico.

Expert: Mer sannolikt att bli uppäten av haj

Hasen menar att problemet med att icke-röstberättigade ändå röstar är väldigt litet.

– Det handlar om dussintal. Inte miljontal, tusental eller ens hundratal, säger professor Rick Hasen.

Han får medhåll av valexperten David Becker, ordförande vid Center for election innovation and research.

– Historiskt vet vi att det nästan aldrig händer. Det är större sannolikhet att du blir uppäten av en haj som i sin tur träffas av blixten än att hitta en icke-medborgare som röstar, säger Becker till Politico.

Utmålade Clinton som hycklare

Tidigare under söndagen stod Trump bakom flera utspel där han utmålade Hillary Clinton som en hycklare.

Inför valet reagerade demokraternas presidentkandidat starkt på Donald Trumps otydlighet när det handlade om att acceptera en eventuell förlust.

Men för Donald Trump behövde frågan aldrig ställas på sin spets.

Veckor efter att ha erkänt sig besegrad ställer sig nu Clinton och hennes stab bakom omräkningen av rösterna i Wisconsin som sker på Gröna partiets ledare Jill Steins bekostnad och initiativ. Man står även bakom Steins planer på att få till skott en omräkning av rösterna i Michigan och Pennsylvania.

Donald Trump, som vann i samtliga tre delstater, kallade först omräkningen för ett löjligt lurendrejeri.

Sedan fick även Hillary Clinton och det demokratiska partiet en släng av sleven.

”När demokraterna felaktigt trodde att de skulle vinna bad de om att valresultatet skulle accepteras. Så är det inte längre!”, skriver Trump på Twitter.

Trump: ”Sorgligt”

I flera tweets använde Trump uttalanden som Clinton tidigare gjort mot henne.

”Hillary Clinton erkände sig besegrad när hon ringde mig före vinnartalet och efter att resultatet kommit. Inget kommer att förändras”, skriver Trump.

Bland annat tog han upp Clintons tidigare uttalande om att Trump hotade demokratin när han på förhand inte garanterade att han skulle acceptera resultatet.

”Sedan sa hon: 'Vi måste acceptera resultatet och se framåt. Donald Trump blir vår president. Vi är skyldiga honom att ha ett öppet sinne och ge honom chansen att leda'”, skriver Trump och fortsätter:

”Så mycket tid och pengar kommer att spenderas - resultatet blir detsamma. Sorgligt”.

Omräkningen tros inte få effekt

Experterna är rörande överens om att omräkningen sannolikt inte kommer förändra valresultatet. Det är en åsikt som även delas av den populära demokraten Bernie Sanders.

– Ingen förväntar sig att det blir någon djupgående förändring men det är inte fel att genomföra processen, säger Sanders enligt NBC.

Gröna partiets Jill Stein har ifrågasatt valsäkerheten och menar att kampanjen är ett sätt att belysa det amerikanskas valsystemets opålitlighet.

Vita huset har värjt sig mot anklagelser om att resultatet manipulerats av hackare.

– Vi står bakom valresultatet som på ett korrekt sätt återspeglar det amerikanska folkets önskan, säger en högt uppsatt tjänsteman i Barack Obamas administration till Politico.

SE OCKSÅ

USA-skolan: Hur mycket makt har presidenten?

Trumps regering tar form

De har Trump nominerat till ministrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: