Pensionär fiskade in en katt från balkongen – anmäld för djurplågeri

Vevade in katten som satt fast i fiskekroken

Av:

Publicerad:

Vittnen såg hur en pensionär kastade med ett fiskespö från sin balkong och fångade in en katt.

Nu är mannen polisanmäld för djurplågeri.

– Har det gått till på det sättet som anmälan säger så är det rent ut sagt för bedrövligt, säger Henrik Busi, förundersökningsledare polisen region norr.

I början av juni sågs en pensionär i 75-årsåldern kasta med ett fiskespö från sin balkong i ett bostadsområde i Sundsvall. Draget landade på gräsmattan nedanför och en katt lyckades få tag i kroken och fastnade i den, rapporterar Östersundsposten.

– De personer som har anmält det här säger att det ser ut som att han försöker fåglar eller katter. Sen kommer det en katt och den högg i draget som rörde på sig ute i gräset. Det går inte bättre än att katten fastnar med ena tassen i det här draget, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare polisen region nord.

Katten på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Katten på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Vittnen har berättat för polisen hur de sett när mannen började veva in fiskelinan från balkongen med katten som släpades med och skrek. Trots varningsrop från människor i närheten slutade inte den misstänkte att veva in. En privatperson som sett hela händelseförloppet rusade fram när katten hängde på en halv meters höjd och klippte av fiskelinan.

– Katten tas sedan till veterinären och det kostar nästan 5 000 spänn och lappa ihop tassen, säger Henrik Blusi.

Kattens ägare har nu anmält den misstänkte för djurplågeri.

– Han är inte hörd ännu men vi har bra uppgifter från vittnen.

Veterinären kommer även att göra ett yttrande för att ge en bedömning på hur katten kan ha mått vid tillfället.

– Det är ren rutin att göra på det sättet och därefter kan man styrka om katten hade ont av det och då kan man styrka att det är djurplågeri, säger Henrik Busi.

– Utan att veta, men har det gått till på det sättet som anmälan säger så är det rent ut sagt för bedrövligt. Katten lär ha haft ont.

Publicerad:

LÄS VIDARE