Par höll barn isolerade – ”saknar insikt”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Arkivbild.

De två föräldrarna i Ystad höll sina barn isolerade från omvärlden i åratal. Nu får de knappt träffa dem – men enligt en utredning har föräldrarna försökt plantera falska minnen hos sina barn under den knappa umgängesrätt de fortfarande har kvar.

Det var förra sommaren som HD/Sydsvenskan avslöjade att parets fem barn misstänks ha hållits isolerade från omvärlden i åratal. Då omhändertogs parets fyra minderåriga barn av socialtjänsten. Efter att isoleringen uppdagades omhändertogs barnen och föräldrarnas umgängesrätt är sedan dess knapp.

Föräldrarna har överklagat – men nu bedömer förvaltningsrätten att föräldrarnas insikt om vad de gjort är liten, vilket innebär fortsatt begränsad umgängesrätt till de tre barn av fem som fortfarande är placerade i familjehem, rapporterar Ystad Allehanda.

Med de barn som fortfarande är omhändertagna har föräldrarna bara haft rätt till visst umgänge. Men enligt en utredning av socialnämnden framgår det nu att föräldrarna under denna kontakt har försökt plantera falska minnen hos barnen.

Enligt utredningen saknar föräldrarna dessutom insikt om vad de gjort. Socialnämnden har därför begränsat umgänget – ett beslut som förvaltningsrätten nu ställer sig bakom trots att föräldrarna överklagar.

Beslutet innebär bland annat att föräldrarna bara har rätt till videosamtal varannan vecka i närvaro av en annan vuxen, samt fysiska träffar en gång varannan månad under övervakning med två av barnen. Kontakten med ett tredje barn är än striktare.

Publicerad:

LÄS VIDARE