Publicerad:

UL uppmanar ungdomar att inte åka kollektivt

Av:

Publicerad:
UL kör som vanligt igen – bortsett från nattrafiken som är fortsatt indragen.
Foto: AFTONBLADET
UL kör som vanligt igen – bortsett från nattrafiken som är fortsatt indragen.

UL står fast vid den tidigare uppmaningen att unga inte bör åka kollektivt om man absolut inte behöver.

– Vi får fortfarande väldigt många rapporter om att många unga åker kollektivt, säger Helena Klange, presschef för UL.

Allt fler rapporterar om trängsel i Uppsalas kollektivtrafik, och för en vecka sedan gick UL ut med en uppmaning till ungdomar att inte åka kollektivt.

– Uppmaningen gäller de resor som inte är nödvändiga. Givetvis ska ungdomar åka om de behöver för att ta sig till skolan eller andra aktiviteter, säger Helena Klange, presschef för UL.

– Vi får fortfarande väldigt många rapporter om att många unga åker kollektivt, och det drabbar de som behöver ta bussen till sitt arbete, till exempel vårdpersonalen.

Vad har ni fått för reaktioner på uppmaningen?
– Vi har fått både kritik och beröm. Ungdomarna kanske inte tycker att det var så bra, men vi kände att vi måste gå ut med uppmaningen.

Ordinarie tidtabell från och med tisdagen

På tisdagen började bussar och tåg rulla enligt ordinarie tidtabell, med vissa undantag, men trots det står uppmaningen till ungdomarna kvar.

– Uppmaningen står kvar, åk inte kollektivt om du verkligen inte behöver. Tänk efter om det verkligen inte finns någon annan möjlighet. Coronakrisen är inte på långa vägar över, så tänk på att hålla avståndet, ta hänsyn – och ditt ansvar. Med det i tankarna får man åka hur mycket man vill, om man får plats, och har en giltig biljett.

Finns det någon risk att tidtabellen kan komma att ändras igen?
– Att köra med normal tidtabell har varit vårt mål hela tiden, men vi har inte kunnat göra det med anledning av att personalen inte har funnits. Men när Gamla Uppsala Buss nu har gett klartecken så kunde vi återgå till ordinarie tidtabeller, förutom nattrafiken, så var det inget svårt beslut. Och nej, det ska inte finnas någon risk att vi behöver backa, däremot så kommer vi att börja köra efter sommartidtabell om ungefär en månad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: