Lungcancer orsakade flest dödsfall 2018

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Det finns ett tydligt samband mellan rökning och lungcancer, den cancerform som orsakar flest dödsfall i Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Norge
Det finns ett tydligt samband mellan rökning och lungcancer, den cancerform som orsakar flest dödsfall i Sverige. Arkivbild.

Den cancerform som orsakade flest dödsfall förra året var lungcancer. De vanligaste cancerformerna är dock bland kvinnor bröstcancer och bland män prostatacancer.

Totalt dog ungefär 3 600 kvinnor och män i lungcancer 2018, enligt Socialstyrelsens årliga cancerstatistik.

Siffrorna för bröstcancer var 1 400 dödsfall och för prostatacancer drygt 2 300. Antalet som diagnosticerades med bröstcancer var drygt 7 800, och för prostatacancer cirka 10 900.

Risken att insjukna i cancer är större ju äldre man blir. Den vanligaste åldern vid insjuknande är drygt 70 år.

Det finns också cancerformer som ökat över tid utan känd förklaring. Cancer i sköldkörteln är ett exempel, testikelcancer ett annat.

Sköldkörtelcancer ökar framförallt bland kvinnor. I dag insjuknar nio kvinnor per 100 000 jämfört med fem kvinnor per 100 000 år 2000. Att män blir sjuka i testikelcancer är tre gånger vanligare i dag än på 1960-talet. Sjukdomen drabbar huvudsakligen förhållandevis unga män, 30–34 år är den vanligaste åldern vid insjuknande. Överlevnaden i sjukdomen har förbättrats avsevärt över tid, skriver Socialstyrelsen.

Totalt diagnosticerades drygt 63 000 personer med cancer i Sverige i fjol.

Publicerad:

LÄS VIDARE