Utlandsresenärer fastnade i skuldkontroll

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Myndigheter genomförde gemensamt kontroller på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Myndigheter genomförde gemensamt kontroller på flygplatserna Arlanda och Landvetter. Arkivbild.

Under sista veckan i november genomförde Kronofogden, polisen och Tullverket gemensamt cirka 150 kontroller på Arlanda och Landvetter. Vid gaterna kontrollerades resenärer, utifrån ett underrättelsebaserat urval, om de hade skulder hos Kronofogden.

"Syftet med den här typen av myndighetssamverkan är att förbättra vår förmåga att upptäcka olovlig förflyttning av kontanta medel som kan vara ett led i penningtvätt och finansiering av terrorism och annan kriminell verksamhet", säger Olof Ahlqvist, ansvarig för insatsen på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Den gemensamma insatsen från myndigheterna resulterade bland annat i att Kronofogden kunde utmäta drygt 370 000 kronor i kontanter. Tullverket kunde även identifiera ett femtiotal personer på väg ut ur Europa med kontanter på upp till 10 000 euro.

"Vi ser ett mönster att personer lägger sig under den lagliga gränsen för att undvika anmälningsskyldigheten. Om man har större belopp än 10 000 euro och inte anmäler pengarna till Tullverket gör man sig skyldig till en tullförseelse", säger Ahlqvist.

Publicerad:

LÄS VIDARE