Fortsatt osäkert i Pennsylvania: ”Som en tv-show”

Här kan striden om Vita huset avgöras

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

PHILADELPHIA. Strålkastarljusen riktas nu mot mässhallen i Philadelphia.

Innanför väggarna räknas några av de allra sista rösterna i vågmästarstaten Pennsylvania – som kan avgöra hela valstriden.

– Det känns som en tv-show varje dag nu, säger Pearl Williams, 22, som står utanför.

Mässhallen i centrala Philadelphia är under onsdagsnatten omringad av poliser och kravallstaket.

Här inne räknas nu de sista rösterna i nyckelstaten – dygnet runt, av 150 personer som jobbar i åttatimmarsskift.

USA:s tv-bolag har ställt in kameralinserna mot huvudentrén och landets blickar riktas därför mot byggnaden när valkampen hårdnar.

På gatan utanför strosar Evans Appiah, 24, med en vän.

– Är det här inne det kan avgöras? Det är ju galet, säger han och tittar mot de upplysta fönstren.

I mässhallen i Philadelphia pågår rösträkningen.
Foto: Pontus Höök
I mässhallen i Philadelphia pågår rösträkningen.
Foto: Pontus Höök
Pearl Williams, 22, och Evans Appiah, 24.

Pearl Williams, som står bredvid, säger att hon först trodde att Trump skulle ta hem Pennsylvania, eftersom det finns många djupröda republikanska distrikt på landsbygden.

– Men nu är jag mer osäker. Det verkar vara ett tajt race här. Det känns som en tv-show varje dag nu, säger hon.

2,5 miljoner poströster

Räkningen i byggnaden går långsamt framåt. Delstaten har fått in ett rekordhögt antal poströster: 2,5 miljoner. Allra flest i Philadelphia-området. Av stadens 350 000 inkomna poströster hade lite mer än två tredjedelar av dem räknats under onsdagskvällen.

Foto: Pontus Höök
Beväpnad polis är på plats utanför vallokalen.
Foto: Pontus Höök
Rekordmånga, 2,5 miljoner invånare, har poströstat i delstaten Pennsylvania.

Rösträkningen dröjer i Pennsylvania jämfört med andra delstater. Här får man inte öppna förtidsröster och skanna valsedlar förrän på själva valdagen, vilket man får på flera andra håll. Dessutom väntas ännu fler poströster – i Pennsylvania finns ett domslut från Högsta domstolen om att valsedlar som postats senast valdagen kan räknas om de kommer in på fredag.

Donald Trump hade tidigt ledningen i delstaten. Men under onsdagen minskade hans försprång: från fler än 600 000 röster under morgonen, till färre än 200 000 röster under kvällen.

Liberala områden kvar

Trots att presidenten, när närmare 90 procent av rösterna har räknats, har en ledning är Biden-kampanjen fortsatt segerviss i delstaten. Detta då många poströster ännu ska räknas – vilket väntas gynna Demokraterna. De distrikt som återstår att räkna är dessutom de mer liberala områdena kring Philadelphia och Pittsburgh.

Både Pearl Williams och Evans Appiah tror att just Philadelphia kan ge Biden en rejäl skjuts. I staden har man haft en hel del oroligheter och storskaliga protester efter polisövervåld och George Floyds död, vilket de tror har gjort att fler unga röstat på Biden.

– Trump har ingen empati och talar inte om polisövervåldet mot svarta. Jag tror folk kommer resa sig och visa vad de tycker. Människor här är passionerade och uppeldade. Jag tror det kan bli mycket protester i Philadelphia igen om Trump vinner, säger Evans Appiah.

Stämmer Philadelphia

Flera gator stängdes tillfälligt kring mässhallen under onsdagen när en grupp med demonstranter, som ropade ”räkna varje röst”, befann sig i området.

Samtidigt stämmer Trump-kampanjen staden Philadelphia och kräver att rösträkningen stoppas. De hävdar att kampanjobservatörer inte har fått tillgång till att bevittna rösträkningen på plats.

Utanför mässhallen susar Philadelphia-bon Joe, 25, förbi på sin cykel. Han röstade på Biden i årets val eftersom att han anser att Trump är en sådan polariserande president.

– Han har delat landet. Men Biden är inte heller den starkaste kandidaten enligt mig. Det var det minst dåliga alternativet, säger han.

Foto: Pontus Höök
Joe, 25.

Även om han är övertygad om att hans hemstad kommer att rösta för Biden, tror han att hela delstaten med dess 20 elektorsröster tas hem av den sittande presidenten.

Biden kan finna vägar till Vita huset utan att vinna Pennsylvania, men Trump har inte råd att förlora delstaten i det här läget.

På en presskonferens på Philadelphias flygplats under onsdagseftermiddagen talade presidentens son, Eric Trump, och advokaten Rudolph Giuliani. De hävdade att Trump segrat i Pennsylvania – trots att tusentals röster återstod att räkna.

”Tror ni vi är dumma?”

– Trump har definitivt vunnit Pennsylvania. Tror ni att vi är dumma?, sa Rudolph Giuliani till publiken, rapporterar tv-kanalen CBS.

– Demokraterna vet att det enda sättet de kan vinna detta val är att fuska i Pennsylvania, sa Eric Trump.

Kampanjen har även skickat in stämningsansökningar i delstaterna Michigan, Wisconsin och Georgia. Det tyder på att valet kommer att leda till en lång juridisk strid.

– Det är inte överraskande. Jag tror att alla förväntade sig att Trump tidigt skulle säga att han vunnit valet och sedan motsätta sig resultatet. Det här kommer att utspela sig i domstolarna under lång tid framöver, säger Joe.

Foto: Pontus Höök
Pontus Höök och Emelie Svensson, på plats i Philadelphia.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE